Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

6 bizarre valentijns tradities wereldwijd

Bosjes rozen, stapels liefdesbrieven en kilo’s chocola: dát is Valentijnsdag. Toch? Niet overal. Want in veel landen zijn de tradities… een tikkeltje anders.

#1 Hoera: elke maand jackpot

Valentijnsdag te klef en commercieel? Emigreer dan nóóit naar Zuid-Korea. Want daar leggen stellen elkaar ie-de-re maand flink in de watten. Zo heb je bijvoorbeeld Kusdag in juni en Knuffeldag in december. En ook aan de singles wordt gedacht. Op 14 april ‘rouwen’ zij om hun leven als vrijgezel. Hoe ze dat doen? Niet met natte zakdoekjes en emo-muziek. Wél met zwarte noedels in zwarte bonensaus. Oh, en uiteraard in zwarte kleding. Uh, hoera dan maar?   

 

#2 Chocolatertje

In Japan is Valentijnsdag eenrichtingsverkeer. Hier zetten vrouwen hun partners in het zonnetje: met een reep chocola om precies te zijn. En de vrouwen zelf? Die moeten wachten… een maand lang. Met White Day krijgen zij – je raadt het al – witte chocola. 

 

#3 Een lekker snoepje voor een lekker snoepje   

Valentijnsdag wordt in Argentinië pas in juni gevierd. Dit doen ze tijdens de Sweetness Week, waar mensen snoep inruilen voor een kus. Deze week was eerst een marketingstunt van een snoepmerk, maar is nu een vaste traditie geworden. En daar heeft vast niemand problemen mee… 

 

#4 Iets met fruit snijden en borduren…

De zevende dag van de zevende maand (snap je ‘m nog?) is voor Chinese tortelduifjes een exotisch feest. Vrouwen proberen die dag indruk te maken met het kunstzinnig snijden van fruit. Uh, watte? Ja, dat lees je goed. En als je dacht dat het niet gekker kon: er is een plan B. Sommige Chinezen worden blijkbaar warm van goeie borduurskills. Hoe een vrouw laat zien dat ze deze heeft? Simpel. Ze gooit een naald in een schaal met water. Blijft ‘ie drijven? Dan is ze een borduurheldin. 

 

#5 Undercover met je lover

Pas maar op, want in sommige landen is Valentijnsdag strikt verboden! In Maleisië protesteren moslimvrouwen die dag namelijk op straat. De feestdag hoort volgens hen niet bij de islamitische cultuur. Maar niet iedereen voert actie; een aantal jaar geleden zijn honderd stellen opgepakt, omdat ze stiekem Valentijnsdag vierden. Vermijd februari dus als dit land op jullie bucketlist staat! 

 

#6 Zwarte Valentijnsdag   

Dit jaar geen vlam kunnen scoren? Vlucht dan snel naar Duitsland! In ons buurland wordt Valentijnsdag namelijk helemaal niet gevierd. Sterker nog, Duitsers blijven het liefst de hele dag thuis. Iets met Judas de verrader… die heeft voor deze ‘ongeluksdag’ gezorgd. Althans, dat denken ze. 

 

Bekijk ook: DE 6 FAVO SKIGEBIEDEN VAN 3 OP REIS

Bekijk meer