Vanaf zondag een nieuw seizoen op

NPO 3

Ontvlucht de drukte in deze tropische verrassing van Zwitserland

Zwitserland en Italië: je zou bijna vergeten dat het buurlanden zijn. Want waar je bij Zwitserland waarschijnlijk uitkomt op de cliché besneeuwde bergtoppen met een niet nader te noemen chocolademerk-koe. Denk je bij Italië eerder aan zonnige kustdorpjes, die verticaal in de kliffen gebouwd zijn. Totaal verschillend dus. Een winterbestemming en een zomerbestemming. Maar we zouden 3 op Reis niet zijn, als we jouw verwachtingen niet even stevig door elkaar zouden husselen. Ascona brengt deze werelden namelijk samen.

Foto: Roman Babakin / Shutterstock.com

Zwitsers Italië
Dorpje Ascona heeft misschien wel de naam en het uiterlijk van een Italiaanse stad. Het is toch echt de tropische verrassing van Zwitserland die zo heet. Oké we geven toe: het ligt in de Italiaanse regio van Zwitserland en men spreekt er Italiaans. Maar het zal er beduidend minder druk zijn dan in de bekendere Italiaanse dorpjes aan de Amalfikust. Bovendien zijn de bergen rondom Ascona zo Zwitsers als wat. 

Foto: Roman Babakin / Shutterstock.com

Foto: Murphy1975 / Shutterstock.com

De hippieberg
De geschiedenis van Ascona is even betoverend als zijn uitstraling. Het dorp ligt namelijk aan de voet van Monte Verità, een berg waar vrijdenkers graag samenkwamen. De plek had een magnetische uitwerking op hippiecommunes die er begin twintigste eeuw graag woonden of evenementen organiseerden. Hun utopische wereld was vaak gelinkt aan socialisme, nudisme en vegetarisme. 

Foto: Agnieszka Skalska / Shutterstock.com

Foto: Boris Strouijko / Shutterstock.com

Lago Maggiore
We zouden makkelijk een aantal zwoele zomeravonden door kunnen brengen bij de gekleurde huisjes aan de gezellige boulevard. Maar de echte blikvanger is Lago Maggiore, een meer van zestig kilometer lang dat ook deels in Italië ligt. Als je nou even les neemt bij Ranomi Kromowidjojo, kan je dus van Zwitserland naar Italië zwemmen. Lachen. Maar misschien is varen eventueel een beter idee. Of wat dacht je van windsurfen? 

Foto: Roman Babakin / Shutterstock.com

Foto: Agnieszka Skalska / Shutterstock.com

Locarno
Omdat Ascona klein is, raden we je ook aan om eropuit te trekken. Steek bijvoorbeeld de Maggia-rivier over per voet of per fiets en je belandt pardoes in nog een Zwitsers sprookje: Locarno. Net zo'n klein, schilderachtig dorpje waar je echt tot rust komt. Door het bijzondere klimaat is dit een van de weinige plekken in Zwitserland waar je agaves, sinaasappelbomen en palmbomen tegen het lijf loopt. 

Foto: Eva Bocek / Shutterstock.com

Brissago-eilanden
Als je de Zwitserse natuur in wil trekken, liggen de wonderschone valleien Centovali en Valle Maggia klaar voor een stevige wandeling. Nog bijzonderder zijn de bloemeilanden, officieel: de Brissago-eilanden. Middenin het magische meer liggen namelijk kleine eilandjes met een botanische tuin die je absoluut niet mag overslaan. Als je een klein stuk verder vaart richting het Italiaanse gedeelte van Lago Maggiore vind je de vier Borromeïsche eilanden die bekleed zijn met net zulke fantastische tuinen. Zoals de paleistuin van Isola Bella (zie onderstaande foto's) waarbij 'Bella' een understatement is.

Foto: Roberto Binetti / Shutterstock.com

Foto: MarinaD_37 / Shutterstock.com

Nog zo'n pittoresk dorpje aan een azuurblauw meer vind je bij Annecy in Frankrijk. 

Bekijk meer