Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Berlijn-liefhebber? Dan ga je ook van déze stad houden!

Berlijn: bomvol kunst, cultuur en historie. Maar ook flink platgelopen! Liever deze ingrediënten minus de drukte? Kies dan voor Dresden. 

De Duitse versie van Florence
Dresden wordt ook wel 'Het Florence van het Noorden' genoemd. Dresden is namelijk beladen met machtige paleizen, fonteinen en sculpturen. De stad ademt barok en wordt beschouwd als een van Europa’s mooiste architecturale steden. In 1945 was dat echter compleet anders. In dit jaar werd de gehele stad weggevaagd door bombardementen. Een groot deel van de aangetaste schatten in de stad is toen overgebracht naar gerestaureerde musea. Of je de sporen van de oorlog nog terugziet? Gelukkig niet. Want in alle hoeken en gaten ga je de statige barokgebouwen terugvinden. 

Het leuke aan Dresden is dat je twee verschillende steden in één klap kunt ontdekken. De Elbe rivier deelt de stad namelijk in tweeën, de Altstadt en de Neustadt. Het zuidelijke deel, de Altstadt, kenmerkt zich door de grote paleizen, kerken en musea. In het noordelijke deel, de Neustadt, leeft daarentegen de gezellige sfeer en het levendige nachtleven. 

Kunst & cultuur in de Altstadt
Vele grote kunstenaars hebben hun steentje – zeg maar gerust ‘rots’ – bijgedragen aan de culturele status van de stad. Met name aan de status van het oude gedeelte. Om maar een paar namen te noemen: Bach, Goethe, Wagner en Luther. Deze invloed is duidelijk af te lezen aan de weelderige gebouwen in de stad. Een daarvan is het Semperoper, het intimiderend grote operahuis langs de Elbe. Alleen al het bekijken van deze statige unit is de moeite waard. En mocht je van opera houden? Dan ben je bijna verplicht om jezelf naar binnen te schoppen en een voorstelling mee te pakken.

Op bijna steenworp afstand van het Semperoper ligt het Zwinger paleis, een van de meest iconische gebouwen van Dresden. Dit paleis is zeker de moeite waard om in te duiken. Onder andere de muzikanten Wagner, Weber en Strauss hielden hier premières. En de immense binnentuin is volgebouwd met fonteinen, sculpturen en veel groen, omgeven door luxueuze paleizen. Ook bevinden zich in het paleis meerdere musea, die zeker een bezoek waard zijn.Het levendige Dresden in Neustadt
Het nieuwe deel van de stad is een tikje ruiger en industriëler dan zijn oudere broertje. Dit is dan ook het gebied waar je je middag kunst- en cultuursnuiven wil laten overlopen in een nacht uitgaan. Het beste nachtleven? Daarvoor moet je bij het Outer Neustadt Pub District (Äußere Neustadt) aankloppen. Bij de kruising tussen de Görlitzer Straße en Louisenstraße om precies te zijn. De meeste clubs bevinden zich namelijk rondom dit gebied. Daarnaast is het nieuwe gedeelte van de stad ook de plek met de beste restaurantjes.

De Outer Neustadt kenmerkt zich ook door de toffe architectuur en kunst. Dit ga je vooral terugzien in de Kunsthofpassage, een klein doolhofje met kunstzinnige binnenplaatsjes en street art. Daarnaast kun je jezelf hier ook opladen bij een van de foodtrucks of andere eetkraampjes.  

Nog een must do: met een fiets langs de Elbe banjeren. En dan voornamelijk aan de historische zijde van de stad, zodat je de statige gebouwen nóg beter kunt bewonderen. Dresden is vrij plat en heeft vele open ruimtes, waardoor fietsen lekkerder is dan de stad wandelend verkennen. Goed om te weten
Kun je niet met een fiets omgaan? Dat is alsnog geen reden om Dresden niet op je verlanglijst te schrijven. De must sees van de historische stad liggen namelijk op loopafstand van elkaar. Daarnaast is het openbare vervoer perfect geregeld, waardoor de buitenzijden van de stad goed te bereiken zijn. Voor hotels ga je in Dresden wel iets dieper in je portemonnee graven dan normaal. Liever geld besparen op overnachtingen? Kies dan voor een hostel of wijk uit naar de randen van de stad.


Bekijk ook Hét alternatief voor Valencia, Málaga en Sevilla!

Bekijk meer