Vanaf 25 augustus een nieuw seizoen op

NPO 3

Halloweendessert: wormachtige Indonesische cendol

Groene wormen, groene macaroni of gewoon boontjes? Waar kijk ik naar?! Ja, dat is het eerste wat je denkt bij het zien van cendol. En we verklappen je alvast: de groene slierten proeven lekkerder dan ze eruitzien!

Cendol (spreek uit: tjendol) is een Indonesisch dessert bestaande uit pandan vermicelli, kokosmelk en palmsuikerstroop. Niet alleen in Indonesië, maar ook in andere Zuid-Oost Aziatische landen zoals Maleisië, Singapore, Vietnam en Thailand is ’t een populair drankje. Opvallend aan cendol zijn de groene pandan slierten die – eerlijk is eerlijk – er vrij onaantrekkelijk uitzien. Maar deze gifgroene ‘wormen’ zijn vrijwel smakeloos. In combinatie met kokosmelk en palmsuikerstroop transformeert ’t geheel in een heerlijk Indonesisch toetje. Naast de pandan vermicelli, zijn ook andere toppings mogelijk. Zo worden jackfruit (nangka) of durian vaak toegevoegd aan het geheel.


DIY
Zelf cendol maken? Voor zes glazen cendol heb je de volgende ingrediënten nodig: 
- 120 gram hun kwee meel
- ½ theelepel pandanpasta
- 1 eetlepel palmsuikerstroop (gula djawa)
- 1 liter water
- 1 blik jackfruit
- 800 ml kokosmelk

Hun kwee meel, pandanpasta, palmsuikerstroop en jackfruit koop je bij een Aziatische supermarkt.

Bereiding
- Vul een emmer met ijswater en plaats hier een vergiet met grote gaten op.
- Meng het hun kwee meel met de pandanpasta en het water in een pan en roer 't 20 minuten op laag vuur tot een papje.
- Smelt ondertussen ook de palmsuikerstroop met een beetje water, totdat er een dunne stroop ontstaat.
- Is het pandanpasta mengsel donkergroen, glanzend en een beetje doorzichtig? Duw ’t mengsel dan door het vergiet, zodat 't in de bak met ijskoud water terechtkomt. Gebruik vooral een pannenlikker.

De volgorde van opdienen is bij cendol belangrijk. Neem een cocktailglas (een normaal glas kan ook) en schep eerst de pandan slierten erin. Schenk vervolgens kokosmelk erbij. Als laatste voeg je rustig de afgekoelde palmsuikerstroop bij het geheel. Deze zakt naar de bodem, zodat er een mooie laag suikerstroop ontstaat. Om 't helemaal af te maken voeg je er ijsklontjes bij!

Bekijk ook Wat je wil weten over Korean BBQ!

Bekijk meer