Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Dit mysterieuze bos staat volledig onder water

In China vind je een bos. Een bos met hele rechte rijen vol bomen en groen gras. Of wacht: is dat wel gras? En zie ik daar, tussen de stammen door, nou een boot varen? Yep: dit bos staat onder water. En dat gras? Dat is kroos. De Chinezen hebben een wonder der natuur gecreëerd. 

Normaal gesproken zijn wij niet zo te spreken over kunstmatige natuurverschijnselen. Maar dit met de hand aangelegde 'waterbos' is niet alleen heel mooi, maar ook nuttig. Een goed voorbeeld van ecotoerisme. Want in dit natuurpark huizen beschermde boom- en diersoorten, die op deze manier niet uitsterven. 

Dit wonderbaarlijke waterbos vind je in provincie Jiangsu en heet Lizhong Water Forest Park. Of als je een woordje over de grens spreekt: 兴化李中水上森林. 

De grootste attracties zijn de vijvercipres en de dawn redwood oftewel de metasequoia, die beiden goed kunnen gedijen onder water. En natuurlijk de vele vogelsoorten, zoals: uilen, zilverreigers, zwarte koekoeken en wilde eenden. Sommige bezoekers raden je daarom aan een hoed te dragen. "Because there are too many birds, you know hahaha."

Foto: HelloRF Zcool / Shutterstock.com

Je kan door het park op een bamboevlot varen, maar er zijn ook houten looppaden aangelegd. Hier en daar loop je dan langs knusse huizen waar je even de tijd kan nemen om van Lizhong Water Forest Park te genieten. 

Foto: HelloRF Zcool / Shutterstock.com

Vooral als er kroos ligt is het bos een surrealistische gewaarwording, maar daarvoor moet je wel geluk hebben. Desalniettemin geeft de weerspiegeling van de bomen in het vlakke water ook een magisch aanzicht. Het park is extra bijzonder in het voorjaar, in februari tot en met april bloeien er ook allerlei gekleurde bloemen, zoals orchideeën en gele koolzaadbloemen. Maar ook het bos is ook tijdens de herfst, om logische redenen, prachtig. 

Foto: Teow Cek Chuan / Shutterstock.com

Eén deel van het park wordt ook wel fog forest genoemd (mistbos), daar wordt kunstmatige mist rond het water gespoten. Hiermee neigt het bos wel een beetje naar de Efteling. Maar ach, een mooi plaatje is het wel. 

Enigszins vergelijkbaar is het Water Forest in Shanghai Qingxi Country Park. Ook bijzonder om de natuur daar in z'n minst natuurlijke vorm te aanschouwen. 

Meer China inspiratie? Dit (niet-kunstmatige) Jiuzhaigou Valley National Park is misschien wel de mooiste van het land. 

Bekijk meer