Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

De Mega, Grote Duitse Kerstmarkten Tour!

Voor wie niet genoeg kan krijgen van kerstmarkten, hebben we drie heuse kerstmarkttours door Duitsland! Je kan lekker dichtbij blijven in aken, Keulen en Düsseldorf. Of je kiest ervoor om naar het zuiden van Duitsland te trekken om zowel een kerstmarkt en natuur mee te pakken. Of je combineert een weekend Berlijn met nog meer glühwein en 'bratwurst'. Of je doet dit gewoon alle drie! Waarom niet?

Hoe dan ook: hier een flinke dosis inspiratie voor jouw eigen perfecte kerstmarktroute door Duitsland. Oh ja, leuk feitje: bijna iedere kerstmarkt hier beweert de oudste en de mooiste te zijn. Het oordeel hierover vorm jij natuurlijk zelf ;).

Ook fijn voor je goede voornemens: deze routes kan je zowel met de auto als met de trein nemen. Op sommige stukken ben je sneller met de auto, maar op andere stukken ook juist met de trein!

Iets dichter bij huis
Aken – Keulen - Düsseldorf 

Aken
Van 23 november tot 23 december
In hartje Aken is er ieder jaar weer kerstmarkt. Rondom het stadhuis en de prachtige, barokke dom vind je allerlei kramen met de verwachte glühwein en mooie (kerst)cadeaus. Traditioneel voor de Akense kerstmarkt zijn de Akense Printen. Dit zijn koeken volgens geheim recept, waar ooit de duivel zich nog mee heeft bemoeid.

Keulen
Van 26 november tot 23 december
In Keulen kan je naar een kerstmarkt waarbij je tussen de alle kerstlichtjes kan genieten van een uitzicht op de dom. Daarnaast zijn er in Keulen, zoals in veel andere grote Duitse steden, meerdere kerstmarkten. Zo kan je je dus wel even vermaken. Van de engeltjes markt op de Neumarkt en de havenkerstmarkt tot aan de ‘Christmas Avenue’: je vindt hier zeker een markt die bij je past!

Düsseldorf
Van 22 november tot 30 december
Ook in Düsseldorf zijn er meerdere markten om van alles te beleven. Zo vind je hier een schaatsbaan en is er de ‘Handwerker-Markt’. Op de handwerkmarkt vind je onder andere glasblazers, houtsnijders en schilders die hun producten aanbieden. Daarnaast is er een 100-jaar oude kinderdraaimolen. Hou je van jugendstil? Breng dan een bezoek aan de ‘Engelchen’ markt.

Zuidelijke markten
Frankfurt – Rothenburg – Neurenberg - München – Konstanz – Freiburg - Stuttgart

Frankfurt
Van 26 november – 22 december
Frankfurt’s kerstmarkt stamt uit de 14e eeuw, dus deze markt is zeker al oud. Speciaal aan Frankfurt is de hete appelwijn, de ‘Bethmännchen’ (amandelmarsepein koekjes) en de ‘Quetschemännchen’ (figuurtjes gemaakt van pruimen). Proef deze lokale lekkernijen en struin tussen de kraampjes in het oude centrum van de stad.

Rothenburg ob ter Tauber
Van 30 november – 23 december
Naast dat je hier gewoon terecht kan voor je dosis glühwein en een lokale specialiteit (de Rothenburger sneeuwbal), heeft de Rothenburger kerstmarkt ook iets speciaals. Hier noemen ze de kerstmarkt namelijk niet ‘Weihnachstmarkt’ maar ‘Reiterlesmarkt’. De markt is vernoemd naar het mysterieuze Reiterle figuur. Men geloofde dat deze man een boodschapper van een andere wereld was die met overleden zielen rondreisde. Kom je rond de openingsceremonie? Dan kom je dit figuur misschien wel tegen op deze gezellige kerstmarkt in één van de mooiste dorpjes van Duitsland. 

Neurenberg
Van 30 november tot 24 december
Een van de bekendste en (wederom) oudste Duitse kerstmarkten die ook op veel toplijstjes bovenaan prijkt: de kerstmarkt in Neurenberg. Geopend door het ‘Christkind’ vieren inmiddels vele katholieken ook, deze van oorsprong protestantse, versie van Sinterklaas op deze kerstmarkt.

München
Van 27 november tot 24 december
Hier in München heb je de kans de duivel letterlijk tegen het lijf te lopen op je uitstapje naar de kerstmarkt. Deze ‘Krampus’ komt de stoute kinderen straffen. Verder vind je in deze stad zo’n twintig grote en kleine kerstmarkten met verschillende thema’s: van de kunstnijverheidsmarkt in Schwabing tot de middeleeuwse markt op de Wittelsbacherplatz. 

Konstanz
Van 29 november tot 22 december
Stel je dit plaatje hierboven eens voor vol met mooie kerstlichtjes. Je kan je vast wel inbeelden dat het magisch wordt in het idyllische Konstanz. Hier ervaar je een kerstmarkt aan de waterkant van één van de grootste meren in Duitsland: het Bodenmeer (dat ook wel het meer van Konstanz wordt genoemd). Bovendien ben je zo dichtbij Oostenrijk, Liechtenstein en Zwitserland, dat je op de kerstmarkt een mix van kersttradities uit deze landen vindt.

Freiburg
Van 22 november – 23 december
In het oude centrum van Freiburg vind je een prachtige, traditionele kerstmarkt. Wat tof is, is dat je vlakbij Freiburg in het weekend ook naar de Ravenna ravijn kerstmarkt kan. Deze vindt plaats onder een 40 meter hoog viaduct in het zwarte woud. Geloof ons: sprookjesachtiger wordt het bijna niet. Er gaan gratis shuttlebussen van de treinstations in Hinterzarten en Himmelreich.

Stuttgart
Van 28 november – 23 december
Met het oude kasteel op de achtergrond en de torens van de kerk gooien de kerstmarkten van Stuttgart je terug in de tijd. Stuttgart alleen niet genoeg? In de buurt van Stuttgart vind je in Esslingen een middeleeuwse kerstmarkt (27 november – 21 december). In Ludwigsburg vind je een barokke kerstmarkt (27 november – 23 december).

Ga ja na Stuttgart weer naar huis? Waag dan onderweg nog een bezoekje aan de Heidelberg kerstmarkt. 

Oostelijke kerstmarkten
Erfurt – Leipzig – Dresden - Berlijn 

Erfurt
Van 27 november – 22 december
Naast dat je in Erfurt kunt schaatsen, is het mooi om de markt met oude huizen uit de 13e eeuw tijdens de kerstmarkt verlicht te zien. Specifiek aan Erfurt zijn de Erfurtse Schittchen, een soort stollen, de 12 meter hoge kerstpiramide en de ambachtelijke Thüringse producten. 

Leipzig
Van 27 november - 23 december
De kerstmarkten in Leipzig spreiden zich uit door het historische centrum. Er is een speciale sprookjesbos markt, een Finse markt en een grote kerstboom in de Mädler Passage. 

Dresden
Van 29 november – 24 december
Hier heet de kerstmarkt de ‘Striezelmarkt’. Die naam komt van de Dresdense Christstollen. Dit is een gevlochten gebakje dat in het oud Duits ‘strutzel’ of ‘striezel’ heette. Waarschijnlijk verwijst de vorm naar hoe ook Jezus in gevlochten doeken in z’n kribbe lag. De andere lekkernij die je hier vindt is de ‘pflaumentoffel’: een eetbare schoorsteenveger.

Berlijn
Van 2 november – 6 januari (niet alle kerstmarkten)
We sluiten de kerstmarktenroute in stijl af met Berlijn. Hier worden veel kerstmarkten ieder jaar weer opgebouwd. Ga op vrijdag naar de kerstmis meets rock ’n roll concerten op de kerstmarkt in Spandau. Je kan ook naar de milieubewuste kerstmarkt vlak bij Alexanderplatz. Of je ontwijkt gewoon die meute toeristen bij de romantische kerstmarkt bij de Nikolai kerk. En als je dan de kerst al zat bent, is er in Berlijn uiteraard meer dan genoeg te beleven.

Ga je met de auto terug? Breng dan ook nog een bezoekje aan de Maagdenburg kerstmarkt.

Dichtbij huis kerstmarkten

Utrecht – Aken (200 km.)
OV: 3 tot 4 uur
Auto: 2 tot 2½ uur

Aken – Keulen (100 km.)
OV: 30 min. tot 1 uur
Auto: 1 tot 2 uur

Keulen – Düsseldorf (50 km.)
OV: 20 tot 30 min.
Auto: half uur tot 1 uur

Zuidelijke markten

Dusseldorf – Frankfurt (230 km.)
OV: 1½  tot 2 uur
Auto: 2 tot 3 uur

Frankfurt – Rothenburg ob ter Tauber (170 km.)
OV: 2½ tot 4 uur
Auto: +/- 2 uur

Rothenburg ob ter Tauber – Neurenberg (83 km.)
OV: 2 tot 3 uur
Auto: 1 tot 1½ uur 

Neurenberg – München (170 km.)
OV: 1 tot 1½ uur
Auto: 1½ tot 2½ uur

München – Konstanz (280 km.)
OV: 3 tot 4 uur
Auto: 3 tot 4 uur

Konstanz – Freiburg (125 km.)
OV: 2 tot 4 uur
Auto: +/- 2 uur

Freiburg – Stuttgart (180 km.)
OV: 2 tot 2½ uur
Auto: 2 tot 2½ uur 

Stuttgart – Utrecht (600 km.)
OV: 5 tot 6 uur
Auto: 5 tot 6 uur

Oostelijke markten

Dusseldorf – Erfurt (400 km.)
OV: 3 tot 6 uur
Auto: 4 tot 6 uur

Erfurt – Leipzig (150 km.)
OV: +/- 1 uur
Auto: +/- 1½ uur 

Leipzig – Dresden (120 km.)
OV: +/- 1¼  uur
Auto: +/- 1½ uur 

Dresden – Berlijn (190 km.)
OV: 2 tot 3½ uur
Auto: +/- 2 uur 

Berlijn – Utrecht (640 km.)
OV: 6 tot 7 uur
Auto: +/- 6 uur 

Tips! Check voordat je gaat altijd even de openingstijden van de kerstmarkten. Pak je warm in. En check in grote steden welke kerstmarkt het meest bij jouw smaak en interesses passen!

Check hier de beste kerstmarkten van Europa!

Bekijk meer