De zwarte magie die op Java heerst

Op Java noemen ze het de Stille Kracht: een zwarte kunst waar men liever niet over spreekt en waar je als reiziger dus vrijwel niets van mee krijgt. Maar de magie leeft op het hele Indonesische eiland…

Javanen noemen het ‘dat-waar-je-niet-over-spreekt’: de Stille Kracht. Deze zwarte magie (ook wel guna guna genoemd) is onlosmakelijk verbonden met de Javaanse cultuur. Hoewel vele reizigers ’t zullen beschouwen als bijgeloof, zijn magie en mystiek diepgeworteld in de Indonesische cultuur. De kunst van deze rituelen wordt van generatie op generatie doorgegeven en blijft vaak binnen de familie. Als reiziger op Java krijg je hier dan ook vrij weinig van mee...

Dit traditionele inheemse geloof gaat ervan uit dat alles een ziel heeft, zowel individuen als voorwerpen en natuurverschijnselen. De motieven voor de rituelen zijn meestal gelinkt aan haatgevoelens, jaloezie, ruzie en wraak. En volgens de Javanen kun je als slachtoffer overladen worden met een flinke dosis pech. Deze persoon is dan vervloekt oftewel 'bewerkt' of 'gemaakt', zoals Indische Nederlanders 't zouden noemen. En dat zou zelfs een onverklaarbare dood als gevolg schijnen te hebben. 

Javanen die deze zwarte kunst beoefenen, worden dukuns genoemd. Hoe ze te werk gaan? Vaak worden er voorwerpen gebruikt, die eerst worden vervloekt en daarna aan een slachtoffer worden 'geschonken'. Dat zou als doel hebben om de negatieve energieën indirect aan de persoon over te brengen. Veelvoorkomende Indonesische voorwerpen zijn krissen (Aziatische dolken), kleden en wajangpoppen (die je als reiziger in Indonesië sowieso tegen gaat komen). Veel Indische families raden 't bijvoorbeeld af om zomaar een wajangpop in huis te halen. Bepaalde wajangpoppen zouden namelijk 'bewerkt' kunnen zijn. En zo zijn er nog veeel meer voorbeelden op te noemen. 

Oh en er hangt ook een rooskleurigere kant aan het verhaal, namelijk de witte magie van de Stille Kracht! Deze rituelen worden bijvoorbeeld ingezet om ziektes en natuurrampen te voorkomen.

Mócht je nou meer willen weten over de Javaanse zwarte magie? Dan is het boek 'De Stille Kracht' van Louis Couperus sowieso een aanrader!Oké toegegeven: grote kans dat dit een grote ver-van-mijn-bed-show is. Maar deze mystiek is zowat onmogelijk te scheiden van de mysterieuze Javaanse cultuur, wat 'm daarom zo mooi maakt!

Meer van het mystieke Indonesië? Met één klik ben je in Yogyakarta!

Bekijk meer