Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Deze stad is dé upcoming hotspot van 2019

Verbreed je Europese horizon en ga naar Novi Sad in Servië! Novi Sad is de op één na grootste stad van het land, op de hoofdstad Belgrado na. En volgens ons een ábsolute must see. Novi Sad heeft namelijk karakter en zou in 2019 zeker op je bucketlist moeten staan! 

Het hart van Novi Sad
De binnenstad van Novi Sad is een onwijs gezellige plek. In het centrum vind je bijvoorbeeld het populaire Vrijheidsplein (Trg slobode in het Servisch) dat als ontmoetingsplek dient voor de locals. Dit 18-eeuwse plein wordt omringd door een aantal prachtige pastelkleurige gebouwen: van ‘t stadhuis tot de katholieke kerk. Het centrum van Novi Stad heeft overigens een speciale voetgangerszone. Hier kun je dus op je gemak rondslenteren langs alle leuke winkels en restaurants! Vooral Dunavska Street is geliefd. Deze pittoreske straat in het oude centrum past perfect bij de rest van de kleurige bouwwerken in Novi Sad. Dunavska Street is grofweg in drie stukken op te delen: het eerste deel met winkels, het tweede met ‘t Dunavska park én het derde deel met verschillende musea. Voor ieder wat wils!

Het grootste festival van Servië
Een andere bijzondere (en multidisciplinaire!) trekpleister in de stad is het Fort van Petrovaradin. Dit op twee na grootste fort van Europa ligt in Novi Stad op een heuvel langs de Donau. Binnen de muren van dit historische bouwwerk is een museum te vinden die de roerige geschiedenis van ’t fort vertelt. Maar het Fort van Petrovaradin komt pas écht tot leven in juli. Dan wordt hier namelijk het onwijs populaire muziekfestival EXIT gehouden. Met nauwe wandelgangen, indrukwekkende uitzichten en verschillende podia ín het fort, is dit misschien wel een van de meest bijzondere feestlocaties ter wereld.

Aleksandar Kamasi / Shutterstock.com

Stad aan het water
Novi Sad heeft het geluk dat ze aan de Donau ligt. Hierdoor is het naast een bruisende stad óók een fijne badplaats in de zomer. Štrand is de naam van het populairste strand. Hier worden ’s zomers verschillende evenementen gehouden: van sportwedstrijden tot folklorefestivals. En als je van watersport houdt, kun je ook raften in de rivier! Vanaf de westkant van het Štrand kun je daarnaast bij eb de rivier oversteken naar Fisherman Island. Dit is een schiereilandje dat zich perfect leent voor een rustige wandeling of picknick. Hier vind je ook steeds meer splavovi: dit zijn drijvende cafés die heel typerend zijn voor het uitgaansleven in Servië. Feesten kunnen ze hier dan ook als geen ander. Deze cafés zijn namelijk zeven dagen per week stampvol!


Buiten het drukke centrum
Het is het absoluut waard om ook de omgeving om Novi Sad te verkennen. Hier vind je namelijk prachtige natuurgebieden, zoals het nationale park Fruška Gora. Je kunt in dit bergachtige gebied bijvoorbeeld een trektocht maken langs de vele kloosters. En neem daarna een duik in het beeldschone meer van Ledinci! Het natuurgebied Fruška Gora staat daarnaast bekend om de goede wijn. Als je hiervan houdt, kun je de wijngaarden verkennen. Jezelf nog meer onderdompelen in de Servische cultuur? Slaap dan een nachtje op één van de traditionele boerderijen in de naburige dorpjes.

Nog meer citytrip tips? Dit zijn de allergoedkoopste Europese steden!

Bekijk meer