Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Dit zijn de hidden gems van Midden-Amerika

Populaire hotspots verliezen al gauw hun charme door ladingen toeristen. En natuurlijk hoef je landen daarom niet te skippen, maar er valt meer te ontdekken dan de grote trekpleisters. De aankomende weken delen wij daarom de hidden gems van Midden-Amerika. Met dit keer: Mexico, Guatemala en Belize!

Mexico

Hotspots: Cancun, Playa del Carmen, Isla Mujeres
Alternatieven: Isla Contoy en Lake Bacalar

Cancun, Playa del Carmen en Isla Mujeres zijn de topstranden van Mexico. Niet gek, want de plekken weten precies wat je nodig hebt: heerlijk weer, witte stranden en kraakhelder water. Maar daar zit een keerzijde aan, want je deelt deze kenmerken met massa’s mensen. Liever een tandje minder? Dan behoren Isla Contoy en Lake Bacalar op je lijst. Op Isla Contoy wordt maar een beperkt aantal toeristen toegelaten. Het eiland is een beschermd natuurreservaat en wordt bewoond door biologen die het ecosysteem monitoren. Zwem in het kristalheldere water, snorkel bij prachtige koraalriffen en bewonder de vele dieren. Ook het schitterende Lake Bacalar staat gelijk aan complete ontspanning. Kenmerkend aan Lake Bacalar is het extreem doorzichtige water en witte zand. Het meer wordt ook wel Lake of Seven Colors genoemd. De vermenging van het doorzichtige water met de zanderige bodem (in combinatie met de verschillende dieptes) geeft ’t water namelijk meerdere blauwtinten. In de buurt van dit meer vind je vele cenotes, oftewel zinkgaten, die je met een duik- of snorkeltrip kunt ontdekken.

Guatemala

Hotspots: Tikal, Lago de Atitlán, Semuc Champey
Alternatieven: El Paredon, Los Cuchumatanes, Todos Santos

Eigenlijk is Guatemala in z’n geheel een hidden gem. Maar als ’t gaat om Guatemalaanse parels, gaat ’t vaak over Lago de Atitlán, Semuc Champey en Tikal. Natuurlijk zijn er meerdere mooie plekken te zien. Waar het grootste deel van de reizigers links gaat, kan een afslag naar rechts ook een poging waard zijn. Oftewel, naar de parels El Paredon, Los Cuchumatanes en Todos Santos. Het Los Cuchumatanes berggebied serveert de grootste non-vulkanische toppen van heel Midden-Amerika. Het hoogste punt bevindt zich op zo’n 3800 meter. Nabijgelegen bevindt zich het dorpje Todos Santos, een afgelegen dorp aan de rand van het Cuchumatanes gebergte. Sta versteld van de natuurlijke landschappen en van de schoonheid van de traditionele gemeenschap. Het vissersdorp El Paredon, met z’n bescheiden 1500 inwoners, is een onontdekt surfparadijs. Wat er in El Paredon te doen valt? Voornamelijk surfen. En daarnaast? Eerlijk gezegd, bijna niks! En juist dát is soms waar je naar verlangt. El Paredon heeft geen geldautomaten, geen supermarkten, geen winkels. Dus leg jezelf in een hangmat, sluit je ogen en heb alleen nog maar aandacht voor het geluid van de klotsende golven. Of grijp een surfboard en wordt er onderdeel van.

Belize

Hotspot: Ambergris Caye
Alternatief: Caye Caulker

Ambergris Caye is een heerlijk eiland, met waanzinnige duik- en snorkelmogelijkheden, wuivende palmbomen, spierwit zand en kraakhelder water. De meeste reizigers verblijven in het stadje San Pedro, waar talloze uitgaansmogelijkheden, restaurantjes en accommodaties te vinden zijn. Het eiland Caye Caulker biedt dezelfde bounty stranden, maar heeft een hoger laidback-niveau dan Ambergris Caye. Om de vergelijking te maken: Ambergris Caye heeft een populatie van zo’n 14.000 mensen en Caye Caulker een populatie van 1.500 mensen. Op Caye Caulker ga je zelfs geen stadje vinden. Wat vooral opvalt, zijn de vele ‘Go Slow’ bordjes die aan palmbomen zijn getimmerd. Op Caye Caulker leeft dan ook een hele relaxte sfeer. Golfkarretjes en fietsen zijn het enige vervoersmiddel. En slippers/schoenen, daar doen ze hier niet aan! Gewoon met je blote tenen door ’t zand banjeren. 

Bekijk ook de hidden gems van Zuidoost-Azië:
Deel 1
Deel 2
Deel 3

Bekijk meer