Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Op de fiets naar Singapore: Robert en Lynn kregen het voor elkaar

18-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1147 keer bekeken
  •  
Robert mountains
Waar staan Nederlanders bekend om naast molens en wiet? Juist ja, fietsen. In Nederland trappen we heel wat af. Robert (30) en Lynn (25) besloten een stap verder te gaan en stopten niet bij de Nederlandse grens. Sterker nog, zij fietsten helemaal door naar Singapore. Na een fietstocht van ruim 18.300 kilometer komen ze aan op hun eindbestemming.
Na hun eerste vakantie naar Thailand  is het stel uit Hardenberg er al snel uit: ze gaan ooit een lange reis maken. Het oorspronkelijke plan is om te gaan backpacken, maar dit verandert als ze in Duitsland een Zwitserse fietser ontmoeten. ''Deze man fietste door heel Europa, van noord naar zuid. We waren eerst nog niet helemaal overtuigd van deze manier van reizen, tot we thuis op onderzoek gingen. We kwamen erachter dat mensen de hele wereld over gaan op de fiets. Vanaf toen begonnen we in het idee te geloven en ging het allemaal vrij snel.’’ Door veel samen over de reis te praten krijgt hun plan steeds meer vorm.
Robert and Lynn Oezbekistan

© Foto: Robert en Lynn

Vrij en flexibel dankzij de fiets
Hoewel het eerst nog onwerkelijk lijkt om naar de andere kant van de wereld te fietsen, is het ze toch gelukt. Na ruim veertien maanden komen Robert en Lynn in Singapore aan. Ze doorkruisten vijfentwintig landen, sliepen bij negentig verschillende mensen en spendeerden flink wat nachten kamperend in het wild. Hun manier van reizen geeft het stel enorm veel vrijheid en daarom willen ze ook zo weinig mogelijk plannen. ''Als het ergens leuk is kunnen we langer blijven, of juist niet. Dan gaan we snel verder’’, vertelt Robert. ''Tijdens het fietsen kijken we pas net voor de avond valt waar we gaan overnachten. Zo kunnen we overal de tijd voor nemen. Dit geeft de mogelijkheid om foto’s te maken, een lange pauze te houden of een praatje te maken met de lokale bevolking.’’
Robert and locals

© Foto: Robert en Lynn

Verbaasde reacties en grote gastvrijheid
Reizen per fiets maakt de Hardenbergse reizigers dus heel flexibel, maar soms krijgen ze wel verraste gezichten van locals. ''Ze hebben geen idee wat met de fiets mogelijk is. Vaak vinden ze het volgende dorp al heel ver, dus we krijgen veel verbaasde en nieuwsgierige reacties. Andere reizigers zijn altijd heel enthousiast. We krijgen veel vragen over hoeveel kilometer we afleggen op een dag en of het wel veilig is om alles op de fiets te doen.’’ Dat het allemaal veilig was, kunnen Robert en Lynn volmondig beamen. Sterker nog, iets wat ze het meeste is bijgebleven is de gastvrijheid in bepaalde landen. ''De momenten met de lokale bevolking zijn ons het meest bijgebleven. Het verbaast ons altijd weer dat iemand ons bijvoorbeeld een kopje thee aanbiedt of ons uitnodigt bij hen thuis te komen eten of overnachten. In Iran hebben we bijvoorbeeld 35 van de 40 nachten ergens anders geslapen. Die gastvrijheid, dat is heel bijzonder.’’ 
Lynn cycling

© Foto: Robert en Lynn

Nog lang niet klaar met fietsen
Inmiddels zijn de Hardenbergers terug in Nederland en is hun reis ten einde gekomen. Wat nu verder? ''We hebben veel plezier in het reizen per fiets en genieten nog enorm van de vrijheid. We keken er enorm naar uit om onze vrienden en familie te zien en wilden dus eerst even terug naar Nederland. Toch zijn we nog lang niet klaar met fietsen.’’ Zo heeft het stel plannen om aan de langste mountainbiketocht ter wereld te beginnen. Die route loopt van Canada tot aan de grens van Mexico. Ze hopen om in augustus aan deze trip te beginnen. 
Wild camping

© Foto: Robert en Lynn

Dag van vertrek
Terugkijkend op hun bijzondere trip, vinden ze allebei dat de voorbereidingen goed gingen. ''Zo’n lange reis maken was voor ons beiden een droom die we al een lange tijd hadden. Als je iedere dag samen over die droom praat en er zoveel mee bezig bent, krijgt de reis stap voor stap vorm.’’ Toch voelde de trip op de dag van vertrek toch nog onwerkelijk. Volgens Lynn was het misschien wel de zwaarste dag van de hele reis: ''Het afscheid nemen en de eerste dag op de fiets, dat was een stuk zwaarder dan verwacht. Ook toen we na twee weken fietsen nog steeds in Duitsland waren, leek het heel onwerkelijk om naar de andere kant van de wereld te fietsen.’’ Toch tikten ze na veertien maanden de eindstreep in Singapore aan. En dat is best knap, vanuit Hardenberg. 
Op zoek naar meer reisinspiratie? Lees dan hoe Wiebe zonder benzine en zonder geld naar Australië reed.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.