Vanaf zondag een nieuw seizoen op

NPO 3

Een verrassende roadtrip bij onze zuiderburen

Bruisende steden, historische dorpen, glooiende heuvels en bosrijke gebieden. België heeft zo veel gezichten dat het misschien moeilijk is om te kiezen. Deze route leidt je langs allerlei verschillende plekken. Maak je klaar voor Belgisch bier, bourgondisch genieten, culturele hoogtepunten en interessante steden.

Route: Antwerpen – Brussel - Gent - Oostende - Ieper - La Roche-en-Ardenne - Luik 
Reisduur: 2 tot 5 dagen

Antwerpen
Begin je rondreis door België in de oude havenstad Antwerpen. Je kan je hier op allerlei verschillende manieren vermaken. Bewonder het oude treinstation Antwerpen Centraal, fiets door het grote Stadspark en bezoek de hippe wijk Eilandje. Antwerpen heeft een leuke mix van rijke geschiedenis en nieuwe plekken. Je vindt hier oude gebouwen en impostante kerken, maar ook moderne musea en hippe buurten. Hierdoor is er voor iedereen wel wat leuks te doen. Vanwege de ligging dichtbij de grens met Nederland is het een goede plek om je rondreis te beginnen. 

Foto: Catarina Belova / Shutterstock.com 

Brussel
Rij vervolgens door naar hoofdstad Brussel. Zorg dat je hier met een lege maag aankomt, want je kan hier heerlijk eten. Leer deze stad al etend en drinkend kennen, want dat is volgens ons de beste manier. Wil je toch wel wat cultureels doen? Bezoek dan het MIMA. In dit Millennium Iconoclast Museum of Art hebben ze regelmatig nieuwe exposities van toffe kunstenaars. Op warme dagen raden we je aan een van de rooftopbars op te zoeken voor een verkoelende cocktail.

Foto: Olrat / Shutterstock.com

Gent
In vergelijking met Brussel is Gent een stuk kleiner dus heb je hier minder tijd nodig. Toch zijn de charmante huizen, geplaveide straten en oude pleinen het waard om even te stoppen. Toegegeven: je bent niet de eerste reiziger die Gent gaat ontdekken, maar laat dit je niet afschrikken. In wijken als Sint-Amandsberg en Muide kan je de stad leren kennen zonder te veel andere bezoekers. Een toffe plek om te bezoeken is DOK, een groot industrieterrein bij de oude haven. Op deze bruisende ontmoetingsplek vinden allerlei evenementen plaats. 

Foto: TTstudio / Shutterstock.com

Oostende
Deze rondreis door België leidt je ook kort langs de kust. Oostende is een levendige badplaats waar je goed kan uitwaaien op het strand. Struin door de duinen, neem bij lekker weer een duik in de zee en maak bij minder weer een lange strandwandeling. Daarna kan je heerlijke, verse vis en mosselen eten in een van de restaurants langs de promenade. De liefhebber kan zich hier ‘s avonds goed vermaken in de Langestraat, waar veel van het uitgaansleven zich centreert.

Foto: SL-Photography / Shutterstock.com 

Ieper
Bij Ieper, in het zuiden van België, is in de Eerste Wereldoorlog flink gevochten. Dit zie je nog steeds terug aan de loopgraven en bomkraters in dit gebied. De loopgraven hebben een belangrijke rol gespeeld in de oorlog en zijn nog steeds te bezoeken. Ongeacht hoeveel je weet over de Eerste Wereldoorlog is dit een aanrader. Op veel plekken vind je namelijk musea waar je extra informatie krijgt over de impact van de oorlog. Rondom Ieper liggen ook veel begraafplaatsen waar militairen en burgerslachtoffers begraven liggen. In de stad wordt elke dag om 20.00 uur ’s avonds The Last Post geblazen. Dit trompetsignaal wordt gebruikt in verschillende legers om gevallen soldaten te herdenken. 

Foto: Mike Devers / Shutterstock.com

La Roche-en-Ardenne
Een rondreis door België is niet compleet zonder de Ardennen even aan te tikken. In La Roche-en-Ardenne kan je een goede indruk krijgen van de bossen. Het is bovendien een goede uitvalsbasis voor als je wat actiever wilt worden tijdens je trip. Je kan in dit gebied namelijk goed mountainbiken, kanoën, wandelen, abseilen, tokkelen en ga zo maar door. De ruïnes van het Kasteel van La Roche-en-Ardenne geven een goed beeld van de woonsituatie in de Middeleeuwen. Vanaf hier heb je bovendien een goed uitzicht over het gebied. 

Foto: T.W. van Urk / Shutterstock.com

Luik
De laatste bestemming voor je rondreis door België is Luik. Of je hier nu een halve dag of twee dagen spendeert, je kan het vriendelijke karakter van de stad snel leren kennen. Want hoewel de stad eerst wat grauw aanvoelt, zijn er genoeg leuke plekken. Loop bijvoorbeeld omhoog naar de Citadel van Luik, via mooie uitzichtpunten en bloeiende rozentuinen. Deze buurt heet Coteaux de la Citadelle en is een goede plek voor een uitgebreide wandeling. Verder is het moderne station een architectonisch hoogtepunt. Wil je het Luikse leven ervaren? De markt op zondagochtend is een plek waar je dit goed kan voelen. Tot slot kan je in Luik, net als in de rest van België, heerlijk eten. Een échte Luikse wafel eet je natuurlijk hier. 

Foto: Dmitry Eagle Orlov / Shutterstock.com

Samengevat, ziet deze reis er zo uit:

 • Van Antwerpen naar Brussel:
  50 km, 1 uur
 • Van Brussel naar Gent:
  70 km, 1 uur en 15 minuten
 • Van Gent naar Oostende:
  60 km, 45 minuten
 • Van Oostende naar Ieper:
  50 km, 1 uur
 • Van Ieper naar La Roche-en-Ardenne:
  255 km, 2 uur en 40 minuten
 • Van La Roche-en-Ardenne naar Luik:
  70 km, 1 uur

Nu je toch in de buurt zit, rijd dan door naar Luxemburg waar je een verrassende stedentrip staat te wachten.

Bekijk meer