Vanaf zondag een nieuw seizoen op

NPO 3

Dit land wordt Klein Zwitserland genoemd, maar ligt dichterbij huis

Ons artikel over Luxemburg-Stad werd met luid gejuich door jullie ontvangen. Dat smaakt naar meer, dachten wij. Dus voor al jullie Luxemburg-fans gaan we nu vertellen wat de meest idyllische plekken van Luxemburg zijn. 

Het leuke aan Luxemburg is dat het zowel als stedentrip of kampeerweekend kan uitpakken. De stad lonkt, maar de natuur is nooit ver. Met een kasteel op elke bergtop is het van de zotte dat niet meer mensen voor deze reisbestemming kiezen. The hills are alive in... Luxemburg. Ons kleine buurland heeft iets weg van Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland in één. Maar dan een heel stuk minder ver rijden dan de meeste mooie locaties in deze vier landen. Win-win-win-win.

Foto: CIWO / Shutterstock.com 

Foto: CIWO / Shutterstock.com

Het mooiste groen in de stad
In het artikel over Luxemburg-Stad schreven we al dat de kleine hoofdstad veel creatiever en levendiger is dan mensen vaak denken. Geen zin in het stadse? Dan hoef je jezelf maar een mini-stuk te verplaatsen of je waant je al volop in het groen. Edouard André Municipal Park is een spektakel om te zien, evenals de andere stadsparken van Luxemburg-Stad. De Pétrusse-vallei springt er voor ons tussenuit. Omdat het park in een kloof ligt middenin de stad, zijn de stadsgeluiden extra ver te zoeken en beland je in een compleet andere wereld. Het is een groene lijn die de stad in tweeën split. Andere tips zijn de fruitboomgaarden aan de voet van de welbekende Bock-rots en de voormalige kloostertuinen langs de Alzette-rivier. 

Foto: Preisler / Shutterstock.com

Het mooiste groen buiten de stad
Maar voor het echte outdoor-avontuur moet je natuurlijk buiten de stad zijn. Want hoewel je bij de Ardennen waarschijnlijk aan België denkt, heeft Luxemburg die ook gewoon. In het noorden vind je de heuse Luxemburgse Ardennen, die niet onder doen voor de Belgische. En wellicht nog wat rustiger zijn.

Foto: Michael Mantke / Shutterstock.com

Klein Zwitserland
De omgeving van Echternach heeft de bijnaam Klein Zwitserland. Niet verrassend dus dat dit de ultieme plek is voor hikers, mountainbikers, kanoërs en andere buitensporters. De Mullerthal Trail is een van de bekendste wandelroute van omgeving Echternach van 112 kilometer lang. Maar er zijn ook kortere varianten mogelijk. In Klein Zwitserland moet je ook echt even de Hohllay Cave (ofwel Breechkaul Cave) bezoeken. Dat is een grot met een surrealistisch uitgehold reliëf, als product van de mijnindustrie die daar ooit floreerde. Tegenwoordig dient de grot als bijzonder amfitheater voor concerten. Daar wil je bij zijn.

Foto: CIWO / Shutterstock.com 

Foto: CIWO / Shutterstock.com

Foto: Bert Beckers / Shutterstock.com

Luxemburgse verrassing
Nog iets wat je misschien niet verwacht als Luxemburg-leek, zijn wijngaarden. Maar misschien zegt Moselle-wijn je wat? Hoewel het leeuwendeel van deze wijn wordt geproduceerd in Duitsland, hebben ook Luxemburgse druiven een groot aandeel. In het zuiden rondom - verrassing - rivier de Moezel zijn de mooiste wandel- en fietsroutes te vinden tussen wijngaarden door. De Moselle Cycle Route is daar een bijzondere van. Het pad volgt de rivier, is bijna heuvelvrij en gaat kriskras door drie landen heen, namelijk Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele wijnfestivals die van het voorjaar tot en met het najaar regelmatig plaatsvinden in de regio. Wie heeft de Champagnestreek nodig?

Foto: PhotoGranary / Shutterstock.com

Foto: Trabantos / Shutterstock.com

Foto: Valery Shanin / Shutterstock.com

Toch liever het zonnige zuiden tegemoet rijden? Dan is deze budget stedentrip echt wat voor jou. 

Bekijk meer