Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Strand in eigen land: dit zijn de rustige kustplekken van Nederland

Dit weekend is het weer raak. Dan schiet de temperatuur wederom de lucht in en kan een strandsessie in eigen land geen kwaad. Maar waar in Nederland vind je die kalme stukjes kust? Vermijd de hutjemutje plekken en bezoek deze rustige stranden.

Westhove, Oostkapelle
Westhove doet niet aan drukke, hippe strandtenten. Zorg dus dat je een voorraad eten en drinken meeneemt, want de eet- en drinkgelegenheden liggen hier niet voor het oprapen. Alleen het strand en de prachtige omliggende natuur domineren hier. En vooruit: een paar karakteristieke strandpalen en iconische strandhuisjes. Bovendien is het strand van Westhove bijzonder schoon.

Langevelderslag, Noordwijk
Langevelderslag ligt tussen Zandvoort en Noordwijk en is een ideaal strand voor families. Beschouw het als een kustplek zonder te veel poespas; hier vind je weinig eetgelegenheden en/of andere faciliteiten. Langevelderslag is een kustplek waar je geheel terecht ‘ik kom hier voor mijn rust’ mag uitkramen. Wel letten op je volume... En als je genoeg krijgt van de Noordzee, struin dan door de duinen.

Breezand, Vrouwenpolder
Een van de grootste redenen om dit strand te bezoeken? Breezand behoort tot de schoonste en veiligste stranden van het land. De kustplek wordt dagelijks onderhouden en schoongemaakt. Plek is er zat, want de zandvlakte is enorm breed. Bij Breezand heb je overigens amper golfbrekers en dat maakt het een kindvriendelijke zee. Ook niet onbelangrijk om te noemen: het strand is de beste kitesurfplek die Zeeland rijk is.

Foto: Andy Troy / Shutterstock.com

De Hors, Texel
Dit uitgestrekte zandstrand vind je op de zuidelijke punt van Texel. Bij de Hors heeft de natuur vrij spel; het is een broedplaats voor duinen. De zee werpt het zand regelmatig op, waardoor hier kleine duinen ontstaan. Sterker nog: het strand van de Hors is de enige plek op Texel waar ‘baby-duintjes’ ontstaan. In het gebied kan je vrij wandelen, met uitzondering van een deel waar de zeldzame dwergstern-vogel broedt.

Foto: Txllxt TxllxT

De Zandmotor, Ter Heijde
Windsurfen, kitesurfen, golfsurfen of gewoon zwemmen? Kan allemaal bij deze unieke Nederlandse kustplek. De Zandmotor maakt onderdeel uit van het beschermde Nationaal Park Hollandse Duinen en is in 2011 door Rijkswaterstaat aangelegd. Deze immense lading zand bevindt zich bij de kust van Ter Heijde. En deze lading zand blijft groeien. Door wind, golven en zeestromingen wordt de zandplaat namelijk aangevuld. Het zand is aangelegd om de dunne en zwakke kust op deze plek te beschermen.

Foto: Karin Reine / Shutterstock.com

Julianadorp aan Zee
Dit prachtige lange zandstrand in de kop van Noord-Holland kenmerkt zich door duinen, weidse akkers en een oneindig lange horizon. Julianadorp is in alle jaargetijden aantrekkelijk om te bezoeken, maar in de zomer laat dit Nederlandse stukje kust zich (uiteraard) van zijn beste kant zien. Trotseer de ruige Noordzee, wandel door de golvende duinen of waai heerlijk uit op het zand. We durven te beloven dat het uitzicht een kalmerende werking op je heeft.

Liever langer eropuit trekken? Bekijk dan de geheime stranden van Europa.

Bekijk meer