Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Roadtrip door Schotland: de North Coast 500

Voor deze route geldt zeker: de reis is mooier dan de bestemming. Dit is een voorzetje van hoe je deze epische route vol natuurparken, verlaten kastelen, bergen en ‘lochs’ aan zou kunnen pakken. Heb jij nog tips? Geef ze vooral door!

Route: New Castle - Inverness - John o'Groats - Durness - Lochinver - Gairloch 

Reisduur: 2 à 3 weken 

Inverness
De North Coast 500 route begint in Inverness. Om daar te komen, kan je met je auto de boot pakken vanaf IJmuiden naar New Castle upon Thyne. Je vertrekt dan ’s avonds en komt ’s ochtends vroeg aan. Ideaal! Want dan kan je in New Castle meteen de auto instappen. Je bent dan in zo’n 5 à 6 uur in hartje Inverness.

In Inverness wil je dan waarschijnlijk wel even twee nachtjes pakken om de omgeving rustig te verkennen.

Even buiten de stad kan je naar Beauly Priory. Dit is een ruïne van een kerk uit 1230 voor monniken uit de Caulitische orde. Deze Rooms-Katholieke orde komt oorspronkelijk uit Frankrijk. De naam van de kerk stamt af van het Franse ‘beau lieu’: mooie plek. Let op! Tot maart 2019 is er beperkte toegang tot de ruïne vanwege conservatiewerkzaamheden. Om bij Beauly Priory te komen, kan je vanaf Inverness in 2 à 3 uur rondom de Beauly Firth, een zeearm, fietsen. Tijdens die fietsroute kan het zijn dat je al dolfijnen spot. Klinkt aanlokkelijk, toch? De beste plek om vanaf land dolfijnen te spotten is echter in Chanonry Point.

John o’ Groats
Vanaf Inverness is het ongeveer 3 uur rijden naar John o’ Groats. Stop onderweg op deze route bij het Dunrobin Kasteel (zie hieronder). Dit is een écht sprookjeskasteel, met puntige torendaken en mooie tuinen. In 1915 was er een brand die het kasteel erg beschadigde. Daarom is in 1921 het kasteel gerestaureerd. Als je Dunrobin nu bezoekt zal je een mix van het oude kasteel en de restauraties zien.

Eenmaal in John o’ Groats ben je aanbeland op het meest noordoostelijke uiteinde van Brittannië. Vanaf John o’ Groats lopen mooie wandelingen langs de kliffen. Let daar op de twee enorme rotsen die uit het water omhoogsteken: Duncansby Head. Wandel ook zeker langs de Geo of Sclaites vlakbij de vuurtoren. De zee kruipt daar even het hoofdland in tussen de grote groene rots kliffen.

Daarnaast kan je het Kasteel van Mey bezoeken vanaf John ‘o Groats. De graaf van Caithness liet dit kasteel in de 16e eeuw bouwen. Heel wat familiedrama lag echter in het verschiet, waardoor het een aantal keer van eigenaar wisselde. In 1952 kocht koningin Elizabeth het kasteel ondanks zijn vervallen staat en liet het restaureren. Nu kan je het kasteel bezoeken. Nog een leuk feitje: dit kasteel komt voor in de serie The Crown, dat gaat over het leven van koningin Elizabeth.

Durness
Vanaf John o’ Groats rijd je in om en nabij 2,5 uur naar Durness. Zo rijd je van het meest noordwestelijke stukje van Brittannië naar een dorp vanaf waar je het meest noordoostelijke puntje kan bezoeken: Cape Wrath. Je kan de kust met een fiets of ter voet verkennen. Soms zijn stukken wel afgesloten, omdat een deel van de kust een militair oefenterrein is. Bovendien moet het weer ook meezitten wil je dit wilde stukje Schotland goed kunnen bezoeken. En je weet wat ze over het weer in Schotland zeggen... Bereid je dus goed voor.

In de buurt van Durness vind je ook de Smoo grot. Deze is ontstaan door zowel de zee als door ondergrondse kamers met zoet water. Eigenlijk zijn er dus twee grotten door de tijd heen aan elkaar verbonden geraakt. Bovendien stroomt er een stuk de grot in plots een rivier als een 20 meter hoge waterval naar binnen.

Wil je de omgeving hier verder verkennen? Bezoek dan vanuit Durness ook het Craft Village Balnakeil, waar onder andere lokale kunstenaars, houtbewerkers en chocolatiers werken. Bovendien vind je hier adembenemende stranden. 

Lochinver
Vanaf Durness is het zo'n 1,5 à 2 uur rijden om in Lochinver te komen. Vanaf Lochinver kan je het Ardvreck kasteel bezoeken en een mooie wandeling maken rondom de berg Stac Pollaidh.

Ga je naar het Ardvreck kasteel? Dan tref je de ruïnes van dit kasteel uit het einde van de 15e eeuw. In de buurt zie je ook nog de ruïnes van het Calda House en een prachtig meer, Loch Assynt. Ook hier kan je een mooie wandeling maken op een plek met een geschiedenis vol veroveringen en executies.

Vanaf de parkeerplaats bij Stac Pollaidh kan je een wandeling maken rondom de berg. De wandeling wordt beloond met mooie uitzichten over de Schotse wildernis. En hier kan je geen nee  tegen zeggen. Waag je de klim de helling op? Ook hier word je beloond met prachtige uitzichten over de meren in het landschap. De berg is snel aan het eroderen, dus wees er snel bij als je nog van deze uitzichten wil genieten.

Gairloch
Van Lochinver rijd je in weer 1,5 tot 2 uur naar Gairloch. Stop onderweg vooral ook in de buurt van Unapool voor een wandeling naar de Wailing Widow watervallen. Voor een magische waterval die zich vanuit een 'loch' langs rotsen naar beneden stort.

In de buurt van Gairloch ligt Loch Maree (zie hierboven). Dit meer is volgens velen een van de mooiste meren van Schotland. Het is ook de grootste van de Noordwestelijke Highlands. Het meer is zo groot dat er ruimte is voor vijf grote eilanden en meer dan 60 kleine eilandjes. Bovendien gaan over dit loch, net als over het Loch Ness, allerlei verhalen rond: van druïdische locaties tot Loch Ness achtige monsters… 

Gairloch naar Inverness
Rijd je weer terug naar het startpunt van deze mooie route? Wees niet getreurd, er staat dan nog veel moois in het verschiet. Rijd bijvoorbeeld via de Bealach na Bà, een historische bergpas. Of ga langs de Corrimony Chambered Cairn, een 4000 jaar oud graf dat ongewoon goed bewaard is gebleven. Wil je Loch Ness ook nog even mee pakken? Doe dat dan door de ruïnes van Urquhart kasteel, dat aan de rand van Loch Ness ligt, te bezoeken. Ooit was deze ruïne een van de grootste kastelen van Schotland. Loop door de ruïnes rond en waan je met een beetje verbeelding in Middeleeuwse tijden.

De route op een rijtje:

 • Van New Castle naar Inverness 
  495 km en 5 uur en 30 minuten 
 • Van Inverness naar John o’Groats
  193 km en 2 uur en 45 minuten  
 • Van John o’Groats naar Durness
  145 km en 2 uur en 40 minuten  
 • Van Durness naar Lochinver
  85 km en 1 uur en 30 minuten  
 • Van Lochinver naar Gairloch
  148 km en 2 uur en 15 minuten
 • Van Gairloch naar Inverness
  115 km en 1 uur en 40 minuten 

En over het algemeen: slaap onderweg in kastelen, cottages en historische huizen. Ga langs bij lokale brouwerijen en verken de rokerijen van vis. Nou zit jij al (met je hoofd) in je auto?

Check ook deze spannende route door Oost-Europa

Bekijk meer