Elke zondag om 19:50 op

NPO 3

Top 10: Citytrips 2014 volgens de redactie!

#1 Lviv

We hebben Lviv vorig jaar ontdekt en het is bij ons direct één van de favoriete bestemmingen voor 2014! Want tsja, een stad waar je sinds kort goedkoop heen kan vliegen en waar het hele stadscentrum op de UNESCO lijst staat, dat vinden wij wel wat. Maar waarom juist in 2014? Simpelweg omdat het nu nog niet bekend is bij de grote hordes toeristen. Dus ga nu om het echte Lviv nog even te ontdekken!

#2 Riga
In 2014 treedt Letland toe tot de Eurozone, binnen de kortste keren gaan hier dus de prijzen stijgen. Wil je nog één keer relatief goedkoop naar Riga? Dan is 2014 het jaar voor deze bestemming! Maar wat is er nou te zien in het Parijs van het oosten? Een geweldige middeleeuwse binnenstad en grauwe Sovjetgebouwen. Ja, genoeg. Tel daarbij op dat Salaspils, tegenwoordig een park maar voorheen concentratiekamp, net buiten de stad ligt en je hebt genoeg te bekijken!

#3 Edinburgh
Met zo'n miljoen overzeese bezoekers is Edinburgh de tweede stad van het Verenigd Koninkrijk. En niet onterecht als je naar de 4500(!!) gebouwen kijkt die op de monumentenlijst staan! Cultuur snuiven tot de max dus. Bedenk daar ook nog bij dat de stad een heel alternatieve kant heeft en je weet genoeg. We hadden ook voor Glasgow kunnen kiezen, nu de Gemenebest Spelen daar worden gehouden, maar Edinburgh vinden wij toch wat vetter!

#4 Marrakesh
De eerste bestemming buiten Europa. Maar nog wel dichtbij. Marrakesh is en blijft één van de vetste citytripbestemmingen die er is. En dit jaar is er dan ook nog de viering van het tiend jaar van de  Marrakesh Biennale. Een project om met kunst een brug te slaan tussen cultuurverschillen! Dus mocht je agenda het toe laten, reis dan eind februari die kant op!

#5 Palermo
Voor vele misschien de vreemde eend in de bijt. Maar dit is toch wel een hele fijne bestemming. Het weertje, de eeuwen geschiedenis die hier liggen, het rauwe sfeertje en dan ook nog heerlijk eten. Combineer dit in 2014 met een bezoekje aan het kleine en onbekende, maar zeer tof filmfestivalletje Sun Moon en je hebt een topvakantie. Helemaal als je ook nog even de rest van het Sicilië ontdekt! 

#6 Kopenhagen
Van alle bestemmingen tot nu toe, degene die het dichtbij huis is! En wat voor één. De stad van de Zeemeermin staat bol van het design, heerlijke restaurants, toffe winkels en ziet er ook nog eens extreem schattig uit. Goed, jammer dat het wel vrij duur is. Maar misschien maakt het feit dat het songfestival hier dit jaar gehouden wordt wat goed! Hoe dan ook, een fantastische citytrip!

#7 Stockholm
We gaan lekker door in Scandinavië. 500km naar het noorden vanaf Kopenhagen ligt het prachtige Stockholm. Vooral de oude stad, Gamla Stan, is de moeite waard. Oker en rode huisjes, smalle straatjes en het koninklijk paleis vind je hier allemaal dicht bij elkaar. Maar waarom in 2014 hierheen? Vanwege het super dikke Sonar festival

#8 Berlijn
De eerste Duitse stad op ons lijstje. En wat voor één. De gigantische hoofdstad heeft het laatste decennia een ware metamorfose ondergaan. Was het vroeger een arme, grauwe stad die het verleden moeilijk kon afschudden. Tegenwoordig heeft men dit zijn kracht gemaakt. Het rauwe alternatieve karakter van de stad maakt het een must go voor 2014!

#9 New York
De ultieme citytripbestemming. Meer kunnen we er eigenlijk niet over zeggen. Alle bezienswaardigheden spreken voor zich. De stad staat er bol van. En in 2014 is de Super Bowl voor het eerst in town. Nog een reden dus. Maar waarom dan pas op #9 3 op Reis? Omdat het helaas niet om de hoek ligt en vrij duur is.. 

#10 Valencia
Bij Spanje denken we uiteraard al snel aan Madrid of Barcelona, maar een stukje onder Barcelona ligt nog een parel: Valencia! Werkelijk één van de vetste steden van Europa en ook nog eens vrij onbekend als citytripbestemming. Maar geheel onterecht want de sinaasappelstad is echt geweldig! 


Mooi lijstje lijkt ons, maar jullie hebben vast ook nog tips! Vertel het ons (en elkaar) hieronder!