Vanaf zondag een nieuw seizoen op

NPO 3

Unesco voegt 29 nieuwe plekken toe aan Werelderfgoedlijst

De Werelderfgoedlijst is sinds deze maand flink wat culturele en/of natuurlijke plekken rijker. Van IJslandse vulkanen tot prehistorische Poolse mijnen: deze geselecteerden sprongen wat ons betreft erbovenuit. 

Uitmuntend
Even een opfrisser. Unesco is de afkorting voor United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. En waarschijnlijk is Unesco ook het woord dat je reizigershart sneller laat kloppen. Locaties krijgen een werelderfgoedstempel als de plek van uitmuntend universeel belang is en zowel een culturele als een natuurlijke waarde heeft. Staat een plek op de lijst? Dan komt er meer financiering om deze plek te beschermen en te behouden.

Foto: Nguyen Quang Ngoc Tonkin / Shutterstock.com

Aanvulling
Afgelopen dagen hebben de leden van het Werelderfgoedcomité de koppen in Azerbeidzjan bij elkaar gestoken om de Werelderfgoedlijst aan te vullen. Tijdens deze 43ste meeting van het comité zijn 36 locaties genomineerd. Daarvan hebben 29 culturele en natuurlijke plekken uiteindelijk officieel een plek op de lijst veroverd. In totaal is de Werelderfgoedlijst nu 1121 geselecteerden rijk. En van de 29 nieuwe locaties, vinden wij het de moeite waard om enkele uit te lichten.

Jaipur, India
De versterkte stad Jaipur reflecteert de cultuur van de eeuwenoude hindoes en het moderne Mogolrijk. De straten worden gekenmerkt door zuilengalerijen die elkaar in het centrum kruisen, waardoor er grote pleinen ontstaan, genaamd chaupars.

Foto: Bignai / Shutterstock.com

De mijnstreek van Krzemionki, Polen
Dit gebied bestaat uit vier verschillende mijnen die stammen uit de neolithische tijd en de Bronstijd. In deze periode werd hier gestreepte vuursteen verkregen, dat werd gebruikt om bijlen mee te maken. Een bezoek aan dit gebied maakt je zeker weten wijzer over prehistorische nederzettingen van onze beschaving.

Foto: Dominika Zarzycka / Shutterstock.com

De Prosecco-heuvels van Conegliano en Valdobbiadene, Italië
Op deze heuvels in het noordwesten van Italië worden de spreekwoordelijke zaadjes geplant voor prosecco. Het landschap bestaat vooral uit ciglioni: percelen van wijngaarden op smalle terrassen. 

Foto: Writing-on-Stone / Shutterstock.com

Writing-on-Stone National Park, Canada
Het landschap bij de Milk River Valley, op de grens tussen Canada en de Verenigde Staten, wordt gedomineerd door hoodoos. Hoodoos zijn kolommen van steen die door erosie tot aparte vormen zijn gevormd. Ook interessant: het zogeheten Siksikáíítsitapi-volk heeft hier graveringen en schilderingen achtergelaten op de zandstenen muren. 

Foto: Ronnie Chua / Shutterstock.com

Vatnajökull National Park, IJsland
Deze vulkanische regio neemt ruim veertien procent van IJsland in. Tien verschillende vulkanen zwaaien hier met de scepter. En deze vulkanen gaan interessante verbanden aan met de scheuren onder de Vatnajökull-ijskap. Dat resulteert in prachtige golvende ijsmassa's.

Foto: Albert Russ / Shutterstock.com

Paraty, Brazilië
De historische stad Paraty is een van de best bewaarde kuststeden van het land. In Paraty vind je een biodiversiteit waar je ‘u’ tegen zegt. In de late zeventiende eeuw diende Paraty als eindpunt van de Caminho do Ouro oftewel de Gouden Route. Het goud werd namelijk via Paraty naar Europa verschepen.

Foto: Catarina Belova / Shutterstock.com

De Franse zuidelijke en Antarctische gebieden, Frankrijk
Dit landschap omvat een groot deel van de zeldzame landmassa in de zuidelijke Indische Oceaan. Het gaat hier om precies te zijn om de Crozet-eilanden, de Kerguelen, Saint-Paul en het eiland Amsterdam. Jawel, dat lees je goed: het eiland Amsterdam. Dit Franse gebied is de thuisbasis voor de grootste populatie koningspinguïns ter wereld. 

Foto: Jezophotography / Shutterstock.com

Sheki & Khan’s paleis, Azerbeidzjan
Het oude Sheki is in de achttiende eeuw verwoest door modderstromen. Maar daarna is deze Aziatische stad herbouwd, wat resulteerde in de bloei van een prachtig centrum. Vooral de hoge puntdaken kenmerken het historische centrum van de stad.

Foto: Alex Marakhovets / Shutterstock.com

De 20ste-eeuwse architectuur van Frank Lloyd Wright, Verenigde Staten
Acht verschillende gebouwen in de Verenigde Staten, ontworpen door architect Frank Lloyd Wright, zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Onder andere de Fallingwater (zie hieronder), de Herbert en Katherine House en het Guggenheim Museum. Wright’s ontwerpen staan vooral bekend om de mix van natuur en moderne gebouwen.

Foto: Sean Pavone / Shutterstock.com

Bagan, Myanmar
Het heilige landschap Bagan ligt op de vlaktes van Myanmar en wordt gevuld met boeddhistische kunst en architectuur. Tempels, stoepa’s, kloosters, maar ook overblijfselen van fresco’s en sculpturen: bij Bagan weet je niet waar je kijken moet. De stad is een belangrijk symbool van de Bagan-beschaving, die rond de 12e eeuw zijn piekperiode kende. 

Foto: Ikunl / Shutterstock.com

Dit Europese land telt samen met China de meeste Unesco-plekken ter wereld.

Bekijk meer