Elke zondag om 19:50 op

NPO 3

Zo verpest je je eigen vakantie

#1 Gouden fruitregel
Hmm lekker dat verse fruit van die marktkraam bij dat tropische strand. En het is ook al voor je gesneden. Handig! Kan je het zo opeten... Shit. Diarree in aantocht. En buikpijn. 

Hallo slecht idee! Want in dat warme zonnetje hebben bacteriën al weet-jij-veel hoe lang speeltijd gehad. En waarschijnlijk is het fruit gewassen met kraanwater. Dat had je beter kunnen laten staan dus. De gouden reizigers fruitregel is niet voor niets: was, pel of kook het zelf… óf vergeet het!

#2 Slechte research
Op zoek naar een zomerbestemming doe je snel even research naar het weer. En zie je dat het daar áltijd lekker weer is. Dat is het enige wat belangrijk is. Toch?

Nou nee. Want het weer is onvoorspelbaar (hier lees je meer over bij #9). En voor je het weet heb je een vet festival gemist. Beter doe je ook research naar leuke events. Kijk je wat er allemaal te doen is. En verdiep je je vooraf in de locals en hun cultuur. Het recept voor een topvakantie! 

#3 Gekke houding
Je hebt die toeristentrekpleister al zo vaak voorbij zien komen op plaatjes. Dus als je er dan bent, wil jij 'm ook in het echt bewonderen. Dus sluit je aan in die mega-lange rij. Of je werk je jezelf in een supermoeilijke houding voor de ultieme Pisa-foto. Om er thuis achter te komen dat ie helemaal niet mooi is. Omdat er nog meer andere ‘malloten’ in dezelfde gekke houding op staan. Jammer joh.

Kies er ondanks de grote verleiding voor om dat toeristische hoogtepunt over te slaan. Kijk wat er nog meer voor moois te zien/doen is. Vaak kom je zo op nog mooiere plekken terecht. Wil je toch echt dé trekpleisters checken. Ga dan ’s ochtends vroeg en/of buiten ’t hoogseizoen. Plus koop je tickets van tevoren, scheelt je weer een lange rij (en dus vakantietijd).

touristtrap

#4 Alles vastleggen
Je wil van álles een foto maken. En ziet bijna alles van het land door een lens. Leuk hoor dat vastleggen van mooie herinneringen voor later. Maar genieten van het nu, ho maar.

Dus laat het maken van foto’s een beetje los. Verspil je tijd niet door het proberen te maken van de perfecte foto. Die ene foto niet maken, daar zal je echt niet van wakker liggen. Gebruik die tijd liever om wat beter rond te kijken. En download thuis lekker een plaatje van die mooie tempel. Google heeft er genoeg voor je!

#5 Favoriete winkels
Ah kijk. Een H&M, een Diesel en een Zara! Laten we er even binnenkijken. Want wie weet hebben ze nog wat leuks voor komende winter. Daar sta je dan, oververhit te graaien in een collectie die ook gewoon in Amsterdam op je ligt te wachten...

Als je dan gaat shoppen in Kuala Lumpur, New York of Ljubljana. Check dan juist de lokale winkels. Wedden dat je daar iets unieks vindt. Iets wat je nog jaren herinnert aan die fantastische vakantie!

#6 Hoge verwachting
Je hoopt op 10 dagen zon, zee en strand. Neemt alleen maar bikini’s, rokjes en slippers mee. Gaat genieten van alleen maar lege paradijselijke zandstranden. En kletst wat met alleen maar vriendelijke locals. Totdat je in een giga-regenbui, op een overvol strand afgesnauwd wordt door de jetski verhuurder...

Tip: pas op met te hoge verwachtingen. Want voor je het weet is je vakantie verpest omdat ’t niet precies is zoals je hoopte.

#7 Moeilijk loslaten
Even dat werkmailtje openen met die zorgwekkende titel. BAM: in één klap voel je een bom spanning en stress opkomen.

Open je werkmail NIET. Laat. Het. Los. Vanaf dat tropische strand kan je er toch niks aan veranderen. Wat je wel kan doen? Ontstressen en genieten. Daar word je vakantie echt een stuk leuker van!

loslaten

#8 Routine sleur
Je gaat naar een fijne bestemming in het buitenland. En daar zit je dan. Voor je tent met je net gehaalde Nederlandse krant. Te ontbijten met je uit Nederland meegenomen pot pindakaas... Saai! 

Reizen is juist het moment om eens wat nieuws te proberen. Ga naar een lokaal koffietentje dat ’s ochtends open is. En bestel iets lokaals. Kies bijvoorbeeld random iets van de menukaart en laat je verrassen. Thuis kan je genoeg genieten van je routine sleur! 

#9 Teveel willen
Rome is niet in één dag gebouwd. En je kan heel Rome ook niet in één dag zien. Dus probeer je dat wel. Dan loop je het risico dat je niks echt gezien hebt. Hoezo teleurstellend.

Wil je perse alles zien? Trek dan genoeg tijd uit voor je bezoekje. Heb je die tijd niet? Kies dan vooraf een paar dingen die bovenaan je lijstje staan. En spreek met jezelf af dat je gewoon nog een keer terugkomt voor de rest!

Bekijk meer