Elke zondag om 19:50 op

NPO 3

's Werelds vetste onderwater steden

#1 SLECHTE KARMA
Vroeger was Port Royal de zondigste stad ter wereld. Waar piraten hard gingen op drank, drugs en prostituees. Maar het feestje was al snel over. Toen in 1692 een deel van de stad in zee schoot door een aardbeving. Toeval of gewoon slechte karma? Hoe dan ook is het nu een archeologische goudmijn inclusief scheepswrakken en tropische vissen!

#2 ALLER ALLEROUDSTE
Als archeologen ergens wild van worden. Is het wel van ’t Griekse Pavlopetri: de alleroudste stad ter wereld! 5000 jaar om precies te zijn. De havenstad is waarschijnlijk onder de golven verdwenen door een aardbeving. En de vormen zijn zo duidelijk. Dat John Henderson er effe een complete 3D reconstructie van heeft gemaakt.

#3 TRUE STORY
Volgens de legende zou Heer Krishna eigenaar zijn van Dwarka: een ziek rijke stad met 70.000 gouden en zilveren paleizen. Maar toen hij de pijp uitging, zonk de hele stad de zee in. Bullshit! Dacht men lang. Totdat er 17 jaar geleden ruïnes van 7500 voor Christus werden ontdekt… #dustóch

#4 CHINA’S ATLANTIS
Lion City in Qiandao Lake was ooit een politiek en economisch centrum. Maar werd 58 jaar geleden expres onder water gezet. Iets met een hydro elektrische centrale. Resultaat: China’s Atlantis met een doolhof van onaangetaste tempels, beelden en huizen!

#5 GEHEIMZINNIGE PIRAMIDE
Het blijft een mysterie hoe de onderwaterpiramide Yonaguni van Japan is ontstaan. De ene groep denkt dat ‘t een knap staaltje werk van Moeder natuur is. Terwijl de andere groep beweert dat er mensen aan te pas kwamen. Maar dan wel 10.000 voor het jaar nul. En toen hadden ze nog niet zulke goede bouw skills... #hoedan?!

#6 ONDER WATER TROUWEN
Het water bij de kust van Alexandrië barst van de onderzeese schatten. Van Cleopatra’s paleis tot Napoleons vlaggenschip ‘d Oriënt. Je kunt het je eigen duikbril bekijken via Alexandra Dive! Oh en die hard fans kunnen in het paleis trouwen. Net als Cleo vroeger deed. Maar dan onder water ;)

BONUS: OCEAN SPIRAL
Oké, deze glazen koepel is pas in 2030 klaar. Maar wordt met woonruimte voor 5000 mensen ‘s werelds eerste échte onderwaterstad! Dat is nog niet alles: je kunt er onderwater winkelen. Bij slecht weer zakt het hele ding naar beneden, inclusief de top die normaal boven het water uitsteekt. En het heeft een eigen ‘fabriek’ die energie uit de zeebodem haalt! Waar Ocean Spiral wordt gebouwd? In Japan natuurlijk. Klein detail: het kost zo’n 20 miljard piek.

Check ook dit kaartje met álle gekke plekken ter wereld!

Bekijk meer