Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

WC’s in het vliegtuig: wat gebeurt er eigenlijk met het toiletafval?

05-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
33501 keer bekeken
  •  
wc vliegtuig toiletafval

© Foto: Skycolors / Shutterstock.com

Ongetwijfeld ken je de horrorverhalen: bevroren drollen die uit een vliegtuig naar beneden razen. Als meteorieten zo hard en zo snel. Maar kloppen de verhalen? Wordt jouw poep en plas écht uit een vliegtuig gedropt? Wij hebben het antwoord voor je.
Afvaltank
In de allereerste vliegtuigen verdwenen de uitwerpselen van passagiers door een gat in het vliegtuig naar beneden. Dan kon je tijdens een rustige wandeling opeens overdonderd worden door een lading bevroren poep. Gelukkig hoef je daar geen slapeloze nachten meer over te hebben. En dat heb je mooi te danken aan het zogenaamde Kemper-systeem.
wc vliegtuig toiletafval

© Foto: Skycolors / Shutterstock.com

Het Kemper-systeem werd voor het eerst gebruikt in 1982. Hoe dit systeem precies werkt? Toiletafval gaat via buizen door het hele vliegtuig en wordt vervolgens opgevangen in een tank. Het afval wordt soms wel met 130 kilometer per uur weggesluisd. In de tank zitten chemische stoffen die de plas en poep afbreken. Zo past er meer in een afvaltank en verlicht het de stank. De afvaltank wordt uiteindelijk op het vliegveld geleegd.
Geen water
Je hebt vast wel eens gemerkt dat het toilet in het vliegtuig geen water bevat. Dat komt omdat het vacuüm van de afvaltank wordt gebruikt bij het doortrekken. Vandaar het bekende (onmisbare) zuigende geluid. Zo’n vacuümtoilet heeft een paar voordelen. Er wordt minder water (slechts drie liter) gebruikt, waardoor meer mensen of koffers mee kunnen in het vliegtuig. En mochten er niet meer mensen of koffers meegaan, dan bespaart het op brandstof.
Vliegende drollen
Maar tóch bestaat er een kans dat je ooit wordt overvallen door een vliegende drol. Een héle kleine kans, dat wel. Als de klep van de toilettank na het legen namelijk niet goed wordt gesloten, dan kan er een blauwe ijsklomp ontstaan op de volgende vlucht. En je raadt het al: die klomp die kan naar beneden vallen. Geloof ons: zo'n partij poep wil je niet met je voorhoofd opvangen.
Dus: vliegen er drollen uit het vliegtuig naar beneden? Ja het is mogelijk, maar de kans dat dat gebeurt is zeer klein.
Zo. Weer wat geleerd. Maar weet je eigenlijk ook waarom er een gaatje in het vliegtuigraam zit ?

Meer over:

poep, wc, vliegtuig
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.