Vanaf zondag een nieuw seizoen op

NPO 3

Op dit Zuid-Afrikaanse strand deel je het zand met onverwachte zonaanbidders

In Maryland wordt een strand bewoond door een groep wilde paarden. Op Hawaï deel je het strand met kippen en in Japan kan het gebeuren dat je handdoek bezet wordt door konijnen. In Zuid-Afrika? Je raadt het niet, maar op het prachtige Boulders Beach woont een grote pinguïnkolonie. En dat levert hele leuke momenten op.

Foto: Kavram / Shutterstock.com

De pinguïns maken zich niet zo druk. Ze zwemmen een keertje, waggelen een rondje, maken driftig hun veren schoon en gaan weer liggen. Hoewel vele reizigers de pinguïns een bezoek brengen, lijken de beestjes het prima naar hun zin te hebben. Ze worden goed beschermd en hebben alle ruimte op het strand. Het is moeilijk niet te glimlachen als je de waggelende vogels uit het water ziet komen.

Foto: Olena Granko / Shutterstock.com

Bijzondere kolonie
De kolonie in Zuid-Afrika is niet de enige kolonie die buiten de Zuidpool leeft. Zo leven er ook pinguïns in Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika. Toch zijn er weinig plekken waar je met gemak tussen de pinguïns door kan lopen en met ze kan zwemmen. Bovendien heeft deze kolonie nog iets bijzonders: ze hebben zich van uitsterven weten te redden. 


Foto: SehrguteFotos / Shutterstock.com

Foto: Deyan Denchev / Shutterstock.com

Gigantische groei
Toen hier in 1982 twee parende pinguïnkoppels kwamen wonen, had niemand verwacht dat de kolonie zo extreem zou groeien. De Afrikaanse pinguïn werd op dat moment namelijk met uitsterven bedreigd. Gelukkig waren de laatste paar pinguïns niet vies van elkaar en wonen er nu ongeveer tweeduizend kleine watervogels op het strand. Dit hebben ze vooral te danken aan de goede bescherming die ze hebben gehad. Het strand ligt namelijk in een nationaal park en verschillende vrijwilligers helpen mee aan de bescherming. De laatste paar jaar wordt helaas weer een daling in de kolonie gezien. Dit komt door overmatig vissen op zee, bevuiling van de zee en andere klimaatredenen. Ook toeristen die de pinguïns niet respecteren hebben een negatief effect. Zo is het heel belangrijk dat je de pinguïns niet voert, niet aanraakt en geen foto’s met flits maakt. Geef de beestjes dus genoeg ruimte als je ze bezoekt.  

Foto: Nell Bradfield/ Shutterstock.com

Foto: Sergey Uryadnikov / Shutterstock.com

Zwemmen tussen de pinguïns
Als je de pinguïns van dichtbij wilt bekijken, kan je het beste naar Foxy Beach gaan. Je kan hier ook je handdoek neerleggen en zwemmen met de beestjes. Maar kom niet té dichtbij: ze kunnen flink bijten. Wil je de pinguïns liever van veraf zien? Dan kan je over de houten vlonders wandelen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over het strand en de strakblauwe zee. Om toegang tot het strand en de vlonders te krijgen, betaal je een kleine toeslag.

Foto: Anna Om / Shutterstock.com

Ook op de Galapagos Eilanden vind je een pinguïnkolonie. En dat is best bijzonder, omdat deze eilanden tegen de evenaar aan liggen. 

Bekijk meer