Elke zondag om 19:50 uur op NPO 3!

nienke

Nienke - Aasiaat

Nienke is in het Groenlandse vissersdorpje Kitsissuarsuit, vlakbij Aasiaat. Een afgelegen gebied met zestig inwoners, die allemaal afhankelijk zijn van de jacht!

Bekijk de hele aflevering:

S11A07: Brno - Aasiaat

Evi is in de Tsjechische studentenstad Brno. Waar ze een uitstapje naar het Toscane van Tsjechi maakt: de wijnstreek Zuid-Moravi! En Nienke is in het Groenlandse vissersdorpje Kitsissuarsuit (vla...

Bestemming info

Klimaat
Poolklimaat
Visum
Nee
Beste reistijd
Mei t/m juli
Valuta
Deense Kroon
Inentingen
Nee
Taal
Groenlands & Inupik
Intro Verberg

Adem diep in en uit: Groenland heeft de laagste hoeveelheid luchtvervuiling ter wereld! Vooral op het eiland Kitsissuarsuit, want hier vind je nog het traditionele Groenland. Waar de bevolking afhankelijk is van de jacht en visserij. Het aantal inwoners is op twee handen te tellen. Maar het kan zijn dat dit eiland over 50 jaar niet meer bestaat. De locals kunnen door klimaatverandering namelijk niet meer van de jacht en visserij leven. Het gevolg? Mensen trekken naar de hoofdstad voor werk. Oftewel: bezoek Kitsissuarsuit voordat het te laat is!

Maar hoe kom je in godsnaam op het afgelegen Kitsissuarsuit? Bereid je voor op een megalange reis. Vanuit de hoofdstad Nuuk gaat er één keer per week een boot naar het plaatsje Aasiaat in Noord-Groenland. Hier doe je 2 (!) dagen over. Maar met uitzicht op gigantische ijsbergen en walvissen is dat prima vol te houden. Eenmaal in Aasiaat pak je iets dat lijkt op een plastic speedboot naar Kitsissuarsuit. Na drie kwartier ontmoet je dan ein-de-lijk de eilandbewoners. Wie weet staat er wel kaffemik voor je klaar. Lees: koffie met overheerlijke cake.

In beide plaatsen gaan de felgekleurde huizen je meteen opvallen. Vroeger had iedere kleur een betekenis. Ziekenhuizen waren geel, het politiebureau groen, commerciële gebouwen rood en de visfabriek blauw. Handig toch?!

Eten Toon
Slapen Toon
Vervoer Toon
Muziek Toon