Elke zondag om 19:50 uur op NPO 3!

chris

Chris - Astana

Chris reist vanuit het met Sovjet doordrenkte Karaganda naar het futuristische Astana! Hij checkt de hoofdstad bij nacht. Doet een wens op het hoogste punt van de Bayterek toren. Ontmoet Kazachse jongeren van het WE-project. En ontdekt een bizar bouwwerk waar een compleet pretpark én zwemparadijs in is gebouwd!

Bekijk de hele aflevering:

S10A30: Astana - Sevilla

Chris reist vanuit het met Sovjet doordrenkte Karaganda naar het futuristische Astana! Hij checkt de hoofdstad bij nacht. Doet een wens op het hoogste punt van de Bayterek toren. En ontdekt een bizar ...

Bestemming info

Klimaat
Landklimaat
Visum
Ja
Beste reistijd
April t/m oktober
Valuta
Tenge
Inentingen
Ja
Taal
Kazachs & Russisch
Intro Verberg

Waar in de meeste Kazachse steden de tijd stilstaat. Lijkt het alsof je in Astana wordt ingehaald door de toekomst! Want deze stad is in de laatste 20 jaar he-le-maal volgebouwd met futuristische gebouwen. Pas in 1998 kreeg het de naam Astana. Wat letterlijk hoofdstad betekent. Lekker origineel wel.

Wat je sowieso gaat opvallen, is dat Astana met tientallen bouwkranen nog laaang niet af is. President Nazarbayev is de bedenker van het grote masterplan. En de Japanse architect Kisho Kurokawa mag zich lekker uitleven in de uitwerking. De stad weerspiegelt letterlijk en figuurlijk de gouden toekomst van het land. In 2017 wordt zelfs de World Expo met als thema duurzame energie in Astana gehouden. En dat terwijl de grootste rijkdom van Kazachstan uit de handel in olie komt… 

De 97 meter hoge Bayterek toren is het centrale punt van de stad. Een soort van neon cocktailglas met daarin een gouden ei. Die volgens de legende ieder jaar opnieuw wordt gelegd en opgegeten door een draak. Pak voor dík uitzicht over de stad de lift naar het hoogste puntje van deze toren. En doe een wens terwijl je daar je hand in de gouden handafdruk van president Nazarbayev legt. Iets verderop zit de Nur-Astana Mosque: een supermooie moskee die recht uit een Disneyfilm lijkt te komen. Hetzelfde geldt voor de Assumption Russian Orthodox Cathedral trouwens.

Kan Chartier is nog zo’n bizar bouwwerk. Lees: ‘s werelds grootste tentconstructie. Naast een enorm winkelcentrum. Vind je een pretpark op de derde verdieping. En kun je op de bovenste verdieping chillen aan het subtropische zwembad mét zand van de Malediven! Behoefte aan een beetje cultuur na al die architectuur? Check dan het National Museum of Kazahstan. Of bezoek de Atameken Map of Kazakhstan: een soort Madurodam maar dan van Kazachstan. Ga voor tips van lokale jongeren ook zeker ook langs WE-Project!

Beter ga je wel in de zomer naar Astana. Want in de winter kan het er –48(!) worden! Kan je nu al niet wachten? Wij hebben onze reis geregeld met Kazachstan Reizen.

Eten Toon
Slapen Toon
Vervoer Toon
Muziek Toon