Elke zondag om 19:50 uur op NPO 3!

chris

Chris - Basilicata

Chris bezoekt de Italiaanse provincie Basilicata. Waar hij met een van de snelste ziplines ter wereld met 120 km/u van dorp naar dorp vliegt. En waar hij de rotsstad Matera bezoekt, de highlight van de streek!

Bekijk de hele aflevering:

S11A12: Basilicata - Edmonton

Chris ontdekt de Italiaanse provincie Basilicata, waar hij de rotsstad Matera in duikt! Evi begint aan haar trip door het epische Canada. Waar ze de stad Edmonton bezoekt en wilde beesten spot in het ...

Bestemming info

Klimaat
Mediterraans Klimaat
Visum
Nee
Beste reistijd
Mei, juni, september, oktober
Valuta
Euro
Inentingen
Nee
Taal
Italiaans
Intro Verberg

Denk je aan Italië, dan denk je aan de laars-achtige vorm van het land. Calabrië ligt in de teen en Puglia in de hak. En de wreef? Die bestaat uit Basilicata: een regio die nog níet is platgelopen door toeristen.

Basilicata wordt bewaakt door Christus de Verlosser. Dit 21 meter hoge beeld staat op de top van een berg in Maratea. Je zou bijna denken dat dit beeld uit Rio de Janerio is gejat. Maar er is een belangrijk verschil: in Rio richt het beeld zich naar de zee en in Basilicata kijkt het naar z’n inwoners. Die inwoners zijn er niet in groten getale, want Basilicata is het dunst bevolkte gebied van Italië.

Het binnenland van Basilicata bestaat voor een groot deel uit bergketens. De Lucanische Dolomieten lijken erg op de Dolomieten in Noord-Italië. Wil je het meest spectaculaire uitzicht vanaf de toppen? Vlieg dan van ’t dorpje Castelmezzano naar Pietrapertosa met, ja echt, een zipline! De Il Vollo dell’Angelo oftewel Engelenvlucht is een van de snelste ziplines ter wereld. Terwijl je een diepe vallei inkijkt, vlieg je in supermanpose met 120 kilometer per uur naar de overkant. Lees: 1500 meter lang genieten!

Landbouw is nog steeds de grootste bron van inkomen in Basilicata. Overal zijn masseria’s te vinden (letterlijk vertaald: boerderijen). Vroeger woonden de lokale boeren in masseria's samen met al hun knechten. Nu zijn veel masseria’s omgebouwd tot bijzondere vakantieverblijven. Bij sommige kun je ’s morgens vroeg nog helpen koeien melken.

Matera is de highlight van Basilicata. Dit is, op Aleppo en Jericho na, de oudste permanent bewoonde stad ter wereld! Uitkijken over Matera’s grotwoningen (sassi) betekent kippenvel. Alsof je een filmdecor instapt, zo mooi. Maar hoe romantisch het ook oogt, vroeger was Matera een van de armste steden van Italië. Rond 1950 verliet iedereen de stad vanwege ziektes. Die hadden door de drukte in combinatie met slechte sanitaire voorzieningen namelijk vrij spel. 30 jaar later zag de overheid in dat Matera cultureel erfgoed was. Ze wilden weer leven in de brouwerij brengen, maar daar hadden de vorige bewoners geen zin in. De oplossing? Een fijne subsidie voor jongere bewoners op voorwaarde dat ze de woningen renoveren.

Eten Toon
Slapen Toon
Vervoer Toon
Muziek Toon