Elke zondag om 19:50 uur op NPO 3!

evi2

Evi - Brno

Evi is in de Tsjechische studentenstad Brno. Waar ze een uitstapje naar het Toscane van Tsjechië maakt: de wijnstreek in Zuid-Moravië!

Bekijk de hele aflevering:

S11A07: Brno - Aasiaat

Evi is in de Tsjechische studentenstad Brno. Waar ze een uitstapje naar het Toscane van Tsjechi maakt: de wijnstreek Zuid-Moravi! En Nienke is in het Groenlandse vissersdorpje Kitsissuarsuit (vla...

Bestemming info

Klimaat
Europees landklimaat
Visum
Nee
Beste reistijd
Juni t/m september
Valuta
Koruna
Inentingen
Nee
Taal
Tsjechisch
Intro Verberg

Denk je aan Tsjechië, dan denk je waarschijnlijk eerst aan Praag. Logisch, want dat is een fijne stad. Toch zeggen de locals ‘in Prague you work and in Brno you live’. Want Brno heeft bijna alles dat Praag heeft. Maar dan zonder hordes toeristen en hoge prijzen. Kortom: verbreed je Tsjechische horizon en ontdek … Brno!

Brno ligt in het zuidwesten van Tsjechië. Het is de tweede grootste stad van ’t land. Alhoewel dat door de intieme sfeer niet zo voelt. Wat meteen opvalt, is de rijke theatercultuur. In het centrum alleen al vind je drie theaters. Ook op het plein voor het Janáček Theatre vliegen de straatartiesten je om de oren. Verder is het waterspektakel hier de moeite waard. Vooral ’s avonds zorgen de lichtelementen voor een dikke show!

De humor van de inwoners komt terug in de lokale kunstwerken van Brno. De meeste hebben namelijk een pornografisch randje. De zwarte dildo ehhh astronomische klok in het centrum bijvoorbeeld. Of het grote paard waar in eerste instantie niks vreemds aan lijkt. Tótdat je er recht onder gaat staan (lees: enorme penis).

Nog iets opmerkelijks aan Brno: de hele stad is onderkelderd. In 2001 ontdekten archeologen gangenstelsels vol botten en schedels onder het Sint Jacobsplein. Hoe die daar komen? In de 17e en 18e eeuw stierven veel mensen tegelijkertijd door ziektes als cholera, maar ook door de Dertigjarige Oorlog. De knekelhuizen (bergplaats voor beenderen) raakten overvol. Daarom gebruikte men de gangenstelsels als opslagplaats. Nu kun je ze op eigen houtje bezoeken. Als je goed kijkt spot je in sommige schedels nog kogelgaten…

Na die donkere kelders is het tijd voor wat frisse lucht. Brno is de hoofdstad van de regio Zuid-Moravië dat bekend staat als Tsjechisch Toscane. Bijna alle Tsjechische wijn komt hier vandaan! Kan je er geen genoeg van krijgen? Bij deze wijnboer slaap je in een wijnvat tussen de wijngaarden, waar je ook nog eens heul veel verschillende soorten wijn kan proeven. Extra tip: de wijnvelden zijn nóg mooier vanuit een luchtballon.

Nog meer tips nodig? Check Czech Tourism en Vakantiepiraten!

Eten Toon
Slapen Toon
Vervoer Toon
Muziek Toon