Elke zondag om 19:50 uur op NPO 3!

maurice

Maurice - Khatgal

Maurice trekt verder door Mongoli. Zijn bestemming is het traditionele dorpje Khatgal, waar hij een mini-versie van het Naadam-festival bezoekt en meedoet aan een Mongools potje worstelen!

Bekijk de hele aflevering:

S11A17: Khatgal - Vancouver Island

Maurice trekt verder door Mongolië. Zijn bestemming is het authentieke dorpje Khatgal, waar hij een mini-versie van het Naadam-festival bezoekt en meedoet aan een Mongools potje worstelen. Evi eindigt...

Bestemming info

Klimaat
Extreem landklimaat
Visum
Ja
Beste reistijd
Juli t/m september
Valuta
Tugrik
Inentingen
Ja
Taal
Mongools
Intro Verberg

Terwijl de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar steeds verder moderniseert en voller loopt, vind je het authentieke Mongolië in het kleine plaatsje Mörön. Een anderhalf uur verder ligt het dorpje Khatgal, waar je een mini-versie van het Naadam-festival kunt bezoeken. Bij het Mongoolse Naadam-festival draait ’t vooral om worstelen, paardenraces en boogschieten. Zowel mannen als vrouwen voeren deze drie spelen in traditionele kleding uit. Waar de performances van het grootste Naadam-festival in Ulaanbaatar je om de oren vliegen, voelt de kleinere variant in Khatgal een stuk intiemer en persoonlijker. Deze Naadam-festivals worden overigens niet alleen in Ulaanbaatar en Khatgal gehouden. Overal in Mongolië vind je deze mini-Naadams, waarbij dorpelingen samenkomen.

Naadam is niet zomaar een standaard zomerfestivalletje. Het festival is van groot belang voor het behoud van de Mongoolse cultuur. Vooral het worstelen is een spektakel om te zien. Bij dit bizarre spel strijden krachtpatsers in grote leren laarzen, een fluwelen koepelvormige hoed, een zijden jasje en klein onderbroekje tegen elkaar. Vanwege de lage bevolkingsdichtheid, de immense afstanden en het ruwe klimaat zijn verharde wegen ver te zoeken in Mongolië. Voorbeeld: Nederland is 37 keer zo klein als Mongolië, maar heeft 54,5 zoveel kilometer aan wegen. Het is daarom geen verrassing dat steeds meer inwoners richting de stad trekken. Gevolg? Het land is gevuld met ein-de-lo-ze uitgestrekte vlaktes. Een tent is daarom onmisbaar op je Mongolië paklijst. Onderweg ga je namelijk weinig hotels tegenkomen om jezelf in op te laden! Of dat erg is? In Mongolië niet. In deze grenzeloze landschappen wíl je juist wakker worden!

Eten Toon
Vervoer Toon
Muziek Toon