Elke zondag om 19:50 uur op NPO 3!

nienke

Nienke - La Rioja

Nienke is in de Spaanse wijnstreek La Rioja. Waar ze bodega's (wijnhuizen) bezoekt en tijdens het wijnfestival met wijn smijt!

Bekijk de hele aflevering:

S11A09 - Ordos & De Chinese Muur - La Rioja

Maurice vervolgt zijn reis door China. Waar hij de 'spookstad' Ordos bezoekt, naar het mausoleum van Genghis Khan gaat, door een hangend klooster loopt en op de Chinese Muur slaapt! Nienke is in de Sp...

Bestemming info

Klimaat
Mediterraans Klimaat
Visum
Nee
Beste reistijd
Mei t/m september
Valuta
Euro
Inentingen
Nee
Taal
Spaans
Intro Verberg

Wijn, wijn en nog eens wijn. Dát is La Rioja: de belangrijkste wijnstreek van Spanje. Waar je meer dan 700 wijnhuizen (bodega's) telt. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Welke je niet wil missen? De wijnhuizen Ysios en Marques de Riscal. Beide zijn architectonische hoogstandjes en staan symbool voor het nieuwe, moderne Rioja. Oh en de wijnen van Marques de Riscal behoren tot de beste ter wereld! Wijnproeverij, iemand?

Alle 700 bodega’s bezocht? Scheur door naar Logroño, de hoofdstad van Rioja. Hier vind je namelijk de hoogste concentratie pinchos barren van heel Spanje! De perfecte plek voor een pub crawl.

De inwoners van Rioja zijn naast wijn maken ook goed in wijn… smijten! Ieder jaar vindt op 29 juni La Batalla del Vino plaats, het grote wijngevecht. Dit spektakel begint al om 7:00 's ochtends op een bergtop in Haro. Iedereen draagt op het begin een witte outfit. Maar die verandert binnen een paar seconden in de kleur van Rioja wijn. Waterpistolen, emmers, wijnzakken, sproeiers… in totaal wordt er 75.000 liter rode wijn rondgesmeten! Lees: ladderzat naar huis.

Maar hoe is dit wijngevecht in vredesnaam ontstaan? Gaan we je uitleggen. Triljoen jaar geleden ruzieden het plaatsje Haro en een ander nabijgelegen dorp over ‘n stuk land. Haro won, maar de inwoners bakenden hun gebied nog ieder jaar af met een paarse vlag. Het gevolg? Een heuse pelgrimstocht naar de heuvel van Haro. En pfff, dat is zweten geblazen in die Spaanse zon. Om af te koelen smeet een gelovige wijn over een medereiziger. Resultaat: de geboorte van La Ballata del Vino!

Meer La Rioja tips nodig? Of een persoonlijke gids? Check Rioja Like a Native!

Eten Toon
Slapen Toon
Vervoer Toon
Muziek Toon