Elke zondag om 19:50 uur op NPO 3!

nienke

Nienke - Ljubljana

Nienke is in de moeilijkst uit te spreken hoofdstad van Europa: Ljubljana. Ze verkent de oude binnenstad op een authentieke fiets. Crost langs supervette graffiti in de buitenwijken. Ontdekt de ondergrondse wereld van Slovenië in de Grotten van Škocjan. En sluit in Koper af op een boot met Schnaps!

Bekijk de hele aflevering:

S10A25: Ljubljana - Mount Aspiring National Park & Queenstown

Geraldine begint aan ‘t laatste deel van haar roadtrip door Nieuw-Zeeland. Ze wandelt, vaart en vliegt door de magisch mooie natuur van Mount Aspiring National Park. En scheurt daarna naar dé adventur...

Bestemming info

Klimaat
Continentaal en Mediterraans Klimaat
Visum
Nee
Beste reistijd
Juni t/m augustus
Valuta
Euro
Inentingen
Nee
Taal
Solveens
Intro Verberg

Vroeger een kleurloze oostblokstad. Tegenwoordig barst Ljubljana van de architectonische hoogstandjes! De Drie Bruggen is er zo’n eentje. Die moet je oversteken om de oude binnenstad te bereiken. Al snel sta je op het centrale plein Prešeren Square. Hier vind je de bekende knalroze kerk van Ljubljana. Rechts hiervan zit Miklosiceva: een straatje vol Art Nouveau gebouwen. Gornji Street is ook het checken waard. Ben je meer van de musea? Bezoek dan National Gallery en het National Museum of Slovenia. Sowieso mag je de stad niet verlaten voordat je bij ‘t Kasteel van Ljubljana bent geweest. Een van de belangrijkste gebouwen én het allerhoogste puntje van de stad. Dik uitzicht gegarandeerd! 

Ljubljana is lekker overzichtelijk. Bijna alles ligt op loopafstand. Geen zin om te lopen? Met vlakke wegen, heel veel fietspaden en een autovrij centrum kun je er ook prima fietsen. Cros dan meteen even naar de minder bekende wijken. Metelkova wil je zeker niet missen: een kleurrijke wijk vol graffiti en kunstobjecten! Naast graffiti staat Ljubljana bekend om z’n groen. Dus als je zin hebt om te chillen. Kan dat in het enorme Tivoli Park. Of ga voor een mooi plekje aan het water in de straat Petkovškovo nabrežje. De markt op het Vodnikov plein is ook een aanrader! 

Slovenië heeft een enorme ondergrondse wereld met meer dan 10.000(!) grotten. Zou je niet denken van zo’n klein land. Op een uurtje rijden van Ljubljana liggen de Grotten van Škocjan. Deze gigantische ondergrondse kathedralen staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Door middel van paden en bruggen bereik je een diepte van zo’n 144 meter. En midden de grotten vind je een diepe rivierkloof. Zeker het reizen waard dus!

Iets meer richting het zuiden vind je de kustplaats Koper. Slovenië heeft alleen kiezelstranden. Maar de zee daar is wel vet mooi. Ben je er in de zomer? Vaar dan met een boot naar havenstad Izola. Zorg dan net als Nienke wel voor genoeg Schnaps aan boord!

Eten Toon
Slapen Toon
Vervoer Toon
Muziek Toon