Vanaf 25 augustus een nieuw seizoen op

NPO 3

Nxai Pan National Park

Ontdek

In het noorden van Botswana ligt het Nxai Pan National Park met in het midden een reeks zoutpannen. Deze waren voorheen onderdeel van een enorm meer, totdat dit meer langzaam opdroogde. Het nationale park is onderdeel van het Kalahari ecosysteem en toont gelijkenissen met het Makgadikgadi National Park in Botswana. Hier bevinden zich namelijk ook enorme zoutpannen. Alleen in tegenstelling tot Makgadikgadi kenmerken de pannen in Nxai Pan zich door voedingsrijke grasvlaktes. Dankzij de aanwezigheid van dit gras én de vele drinkwaterplaatsen trekt dit grote kuddes dieren aan. Zebra’s, gnoes en gemsbokken zijn slechts een kleine opsomming van het grote scala aan beesten dat hier tijdens het regenseizoen komt buurten.  

Een andere indrukwekkende highlight van het immense Nxai Pan National Park is het Baines Baobab gebied. Met uitzicht op de Kudiakam zoutpannen vind je hier zeven grote baobab bomen. De legende gaat dat de god Thora een afkeer had tegen de baobab en deze vanuit de hemel op aarde gooide. Vervolgens zou de boom op z’n kop in de grond zijn geland en verder zijn gaan groeien. Om die reden zou het lijken alsof de boom ondersteboven staat, met de wortels in de lucht. Daarnaast hebben deze bomen een hele dikke stam waarmee water vastgehouden wordt om in drogere periodes te overleven. Aan de boom groeien baobabvruchten. Deze hebben een donsachtige schil, met daarin witte draderig pulp en zoetzurige vruchten. Lekker voor zowel olifanten als mensen!

Info

Eten 

Goede voorbereiding in Nxai Pan National Park is meer dan nodig. Zorg dat je een grote hoeveelheid eten en drinken meeneemt. In het park bevind je je namelijk ver van de bewoonde wereld. Je zult bijna geen andere reizigers tegenkomen. In Nxai Pan ben je dus op jezelf aangewezen. 

Vervoer 

Het is noodzakelijk om met een 4WD (ook wel: 4x4) rond te rijden door het Nxai Pan National Park. Voor een normale auto is het namelijk onmogelijk om zich door de modderige vlaktes van het park voort te bewegen. De wegen in het nationale park zijn wél goed te doen meteen 4WD.  

Meer tips? Check Selfdrive4x4.com!

Goed om te weten 

Beste reistijd: Juli t/m oktober 
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Botswaanse pula
Taal: Engels, Tswana

Kijk

Chris eindigt  zijn reis door Botswana. Hij sluit zijn roadtrip af in het Nxai Pan National Park.