Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Dadès Vallei

Ontdek

Groene palmvalleien, bizarre bergpassen en een maanachtig woestijnlandschap. De Marokkaanse Dadès Vallei doet denken aan een andere planeet. De grillige, rode rotsen wisselen zich hier af met ravijnen. Op een bepaald punt in het gebied brengen de indrukwekkende haarspeldbochten je in het ravijn. Dit gedeelte van de Dadès Vallei is zonder twijfel het allerruigst.

De kloof en de vallei liggen in het midden van Marokko, nabij Ouarzazate en tegen het Atlasgebergte aan. De vallei ligt vrij afgelegen en is het beste te bereiken vanuit het stadje Boumalne du Dadès. Ten oosten van de Dadès kloof (250 kilometer) ligt Merzouga, van waaruit je de Sahara in kunt trekken. De Dadès regio is het beste te bereiken met een eigen huurauto. De wegen zijn redelijk onderhouden, al moet je voorbereid zijn op een hoop geslinger. Houd daar rekening mee!

Eenmaal de vallei bereikt, ga je genieten. Hike en klauter door de kloof, passeer de Dadès rivier en geniet van de combinatie van roodbruine rotsen met een oase van groene bomen en planten. Onderweg zul je vele kasbahs spotten, ommuurde nederzettingen die in vroegere tijden werden gebouwd om vijanden tegen te houden. In sommige kasbahs kun je terecht voor een korte drink- en lunchstop. Langer in de vallei blijven? Overnacht dan vooral in een van de lokale dorpjes en oude kasbahs. 

Meer tips? Check Visit Morocco, Dades Reizen en Kasbah Tizzarouine!

Info

Eten

Bezoek vooral het café-restaurant Timzillite, waar je Marokkaanse muntthee combineert met het zicht op de zigzaggende weg in het gebied. Ook moet Chez Pierre op je to do-lijst. Verwacht daarnaast weinig restaurantjes in het gebied te vinden. Onderweg zul je wel hier en daar eettentjes tegenkomen.

Vervoer

Vanuit Nederland kun je van Amsterdam en Eindhoven direct naar Marrakech vliegen. Vanuit Marrakech kun je binnen zes uur richting de Dades Vallei rijden. Deze rit is zo'n 320 km lang. Vanuit de stad Ouarzazate is de rit ongeveer 110 km lang. Volg vooral de N10 route richting Tinghir, die je naar Boumalne Dadès leidt. Vanuit hier kun je via de R407 de Dades Vallei bereiken. Eenmaal daar aangekomen, is het gebied het makkelijkst per auto te verkennen.

Goed om te weten

Beste reistijd: April t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Marokkaanse Dirham
Taal: Arabisch, Frans

Kijk

Evi reist naar de Dades Vallei, waar ze een paar dagen doorbrengt met nomadenvolk de Amazigh. 

Met dank aan Dades Reizen en Visit Morocco.