Vanaf 25 augustus een nieuw seizoen op

NPO 3

Dakar

Ontdek

Dakar. We kennen de hoofdstad van Senegal vooral van de legendarische woestijnrace, waar motoren, vrachtwagens, quads en auto’s tegen elkaar strijden. Dakar is de meest moderne en westerse stad van West-Afrika. De ligging op het schiereiland Cap Vert is ideaal. Met stranden rondom de stad en een fijne zeebries is de stad een toffe reisbestemming.

De stad werd al in het koloniale tijdperk door de Fransen omgedoopt tot politiek, economisch en cultureel hart van Senegal. En die tijdsspanne tussen toen en nu zie je terug in de moderne en koloniale architectuur in het centrum van het deel Dakar-Plateau.

Onze tips voor Dakar? Ga sowieso boomknuffelen met een baobab, een geneeskrachtige boom. Voor een zonsessie aan het strand moet je bij N’gor zijn. En natuurlijk kom je niet alleen voor de zon, maar wil je ook van de geschiedenis en cultuur proeven. Daarvoor kan je terecht bij Ile de Gorée.

Ben je in de buurt van Kayar? Dan is een bezoek aan het Roze Meer oftewel Lac Rose de moeite waard. Dit meer dankt zijn roze kleur aan de aanwezigheid van rood plankton en het hoge zoutgehalte. Lac Rose is maximaal één meter diep en op de bodem ligt een dikke laag zout. Net zoals bij de Dode Zee, zorgt het water ervoor dat je makkelijk drijft.

Info

Eten

In Dakar zit je als visliefhebber op je plek. Je vindt hier namelijk de meest bijzondere en lekkere visgerechten. Dat komt door de ligging van de stad aan de Atlantische Oceaan. Vanuit vele restaurants heb je een mooi uitzicht over de zee. Wanneer je eet in het restaurant van Hotel Lagon kan je zelfs een duik nemen terwijl je op je bord wacht. Bezoek ook vooral het Noflaye Beach Restaurant, een restaurant in Franse stijl, waar je onder andere heerlijke crêpes en galettes krijgt. Bij La Fourchette serveren ze sushi en andere Japans georiënteerde gerechten. En de allerbeste vis bestel je in het vissersdistrict Kayar.

Probeer ook vooral de typische touba koffie. Dat is koffie met een kick, want de koffiebonen zijn gemalen met djar (een Afrikaanse peper) gemengd met veel suiker.

In de avonden kan je vooral genieten van live bands, bijvoorbeeld in Alizé en Mbalax. Café Indigo valt ook aan te raden. Koel tijdens het dansen vooral af met bouye-sap, gemaakt van de baobabboom. Bij Kadjinol Station kijk je films terwijl je gezellig een hapje eet. 

Vervoer

Bij een vlucht naar Dakar zal je één keer moeten overstappen. In totaal kost het je ongeveer zeven uur vliegen. Eenmaal aangekomen, kan je zelf een auto huren en Dakar verkennen. Maar houd rekening met grijze haren en adrenalinepieken. Het verkeer is hier namelijk chaotisch en de wegen druk. Maar je kan ook met een bus of taxi toeren. Spreek bij een taxi wel altijd een vaste prijs is.

Goed om te weten

Beste reistijd: December t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: CFA Frank
Taal: Frans

Kijk

Nienke is in Dakar, waar ze zich waagt aan de nationale sport van het land: worstelen. Ook bezoekt ze onderweg een bijzonder roze meer.