Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Noordereiland

Ontdek

De stad Auckland in het noorden van Nieuw-Zeeland is omringd door geweldige natuurgebieden. Dat Auckland een stad is die je niet moet missen blijkt wel uit het feit dat Auckland in 2009 werd uitgeroepen tot 4e best leefbare stad ter wereld. Auckland heeft een uniek uiterlijk. Door de vele laagbouw doet de plek eerder denken aan een uitgestrekt dorp dan aan een grote stad. De Sky Tower is vrijwel de enige uitzondering.

Auckland is een zeer mooie bestemming maar ook de de rest van het noordereiland is zeker de moeite waard.Zo kun je de typische Maori cultuur verkennen in Bridal Veil Falls en hier eet je ook traditionele gerechten die rechtstreeks uit de natuur komen. Musts zijn kayakken bij Cathedral Cove, Heli mountainbiken vanaf de top van de berg en zwemmen tussen de vissen bij het Goat Island. Ontspannen doe je in de Lost Spring Spa.

Vervolgens kun je koers zetten richting Raglan. Raglan telt nog geen 3000 inwoners en is een prototype surfparadijs. Het dorpje kent een 'laid back' sfeer en staat bekend om de perfecte golven om op te surfen. Raglan heeft dan ook een enorme aantrekkingskracht op surfers van over de hele wereld. En mensen die geen profsurfer zijn kunnen hier  gewoon les krijgen van echte Maori surfdudes! Handige links zijn: InfoAuckland

Info

Eten

Je vindt in Auckland de beste restaurants van heel Nieuw-Zeeland! Als je met een klein budget op reis bent is de kans groot dat de vele eetkraampjes je hart weten te veroveren. De meeste restaurants zijn te vinden in de Princes Wharf en bij het Basin viaduct, maar de Ponsoby is de echte place to be. Een culinaire reis begin je bij het Japanse Tanuki’s Cave. Vandaar uit reis je via de Sunshine door naar de Europees gestijlde bistro O ‘Connell. De reis maak je af door een lekkere curry in de Himalaya op de Ponsoby Road te bestellen.

Landinwaarts vind je  de Maori keuken die bestaat uit al het groen wat groeit in het Noorden. Om hier optimaal van te genieten kun je het beste een culinaire tour maken. In Coromendal wordt er veel zelf eten verbouwd, wat zorgt voor heerlijke biologische restaurantjes met originele menukaarten. Wij bezochten hier het Driving Creek Café.

Een avond in Auckland beginnen met sfeervolle live muziek kan bij Dogs BollixKings of Arms Tavern of Galatos. Zin om even te dansen, dan kan dit goed op de retro lichtvloer van Boogie Wonderland. Wil je echt even losgaan? Dan kun je het beste terecht bij Khuja of in The Carpark. The Carpark ligt in de haven en is oorspronkelijk een parkeerplaats. In de weekenden komen hier dj’s hun kunsten vertonen tot in de late uurtjes. In Raglan kun je na een dag surfen gezellig naborrelen in barretjes als de Diggers Bar en Cook of Rodeo. Als je echt geen genoeg kan krijgen van het strand, dan kan je daar altijd gezellig blijven naborrelen tot in de late uurtjes.

Vervoer

Er zijn geen directe vluchten naar Nieuw-Zeeland. Het is het handigst om via Singapore te vliegen. Maar via Dubai en Kuala Lumpur zijn ook prima opties. Een ticket kost ongeveer € 1300,00 en duurt rond de 25 uur. Er rijden in en rond Auckland veel bussen van verschillende busmaatschappijen die je zowel in de stad zelf, als naar andere steden op het noordereiland brengen.

Reizen per trein is voor korte afstanden relatief duur, maar voor langere afstanden een goede keus. De website Maxx is een perfecte site om alle schema’s van het openbaar vervoer te raadplegen. Een auto huren geeft veel vrijheid en dit kan dan ook goed in Auckland. Voor een dag kost je dit € 25,00. 

 

Goed om te weten

Beste reistijd: Februari, maart, september, oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Nieuw-Zeelandse Dollar
Taal: Engels & Maori

Kijk

Daphne begint haar reis in Nieuw Zeeland op authentieke wijze met een thrill seeker: ze springt van de hoogste toren van Auckland af. Bijgekomen van de schrik stapt ze op een ferry om naar het prachtige natuurgebied Corromendal te gaan. Hier heeft ze de uitgestrekte stranden voor zichzelf.