Vanaf 25 augustus een nieuw seizoen op

NPO 3

Ordos & Datong

Ontdek

Ordos ligt midden in woestijn van China, in het autonome gebied Binnen-Mongolië. Het gedeelte Ordos Kangbashi New Area wordt ook wel een spookstad genoemd. Waarom? De stad is vólgeplant met futuristische gebouwen. Genoeg plek voor duizenden mensen, maar er woont geen hond. Deze Sim City-achtige stad werd in 2013 gebouwd, met als doel om er 1 miljoen mensen in te verzamelen. Poging mislukt: in 2015 stond de teller op 300.000. Om de scheve verhouding tussen gebouwen en inwoners te verduidelijken: met alle lege gebouwen in Ordos zou je de provincie Friesland kunnen vullen… Wow.

Een paar kilometer van Ordos vandaan vind je het Mausoleum van Genghis Khan. Genghis Khan is de grootste legercommandant die de wereld ooit heeft gekend. Althans, dat wordt beweerd! Duizenden Chinezen eren deze legende. Hij stichtte een wereldrijk, dubbel zo groot als het Romeinse Rijk. Nu, duizenden jaren later, reizen jaarlijks busjes vol Chinezen richting de plek waar hij schijnt te liggen: bij Genghis Khan’s Mausoleum. 

Vijf uurtjes verder rijden ligt het stadje Datong, bekend om de Xuankong Si Tempel oftewel het hangende klooster. Uh, hangend?! Geen paniek. Het klooster hangt gelukkig niet écht. Het tempelcomplex is gebouwd in een bergpas en wordt als sinds 1500 gedragen door honderden houten palen. Klinkt ziek toch? Zo ziet het ook uit! Om het nog zieker te maken… Het schijnt dat dit klooster door 1 monnik uit de grond … eh berg is gestampt. We horen je denken: ‘Waarom hangt deze tempel in vredesnaam aan een bergwand?’ Ten eerste, omdat de tempel dan beschermd is tegen overstromingen. Ten tweede, omdat dit de enige tempel is waar drie traditionele Chinese geloven worden samengevoegd: het boeddhisme, Taoïsme en confucianisme. 

Wat natuurlijk niet in je China-bucketlist mag ontbreken, is de Chinese Muur. De Muur is 21.000 kilometer (!) lang; en dat is allemaal aangelegd door mensenhanden… De Muur bewandelen is al een must, laat staan om erop te tukken! En ja hoor, dat kán. Je kunt je tentje naast of óp de Muur neerplanten. Over bucketlist materiaal gesproken...

Info

Eten

In Ordos ga je vooral de Mongoolse keuken tegenkomen: zuivel, schaap, lam en rund. Traditionele Mongoolse gerechten zijn onder andere geroosterde en gekookte lam. Daarnaast zijn gestoofde maaltijden en gekookte ingewanden van een schaap populair. Is weer ‘ns wat anders dan een patatje oorlog! En voor de iets te gevoelige maag-eigenaren hebben we goed nieuws. In Kangbashi New Area kun je namelijk genoeg Westers eten inslaan.

Vervoer

Een vliegticket van Amsterdam naar Ordos kun je al krijgen vanaf 1320 euro. Hier doe je ongeveer 22 uur over, met 1 tot 3 tussenstops. Ordos is ook goed per trein te bereiken vanuit omliggende Chinese steden. Om bij het Mausoleum van Genghis Khan te komen, kun je het beste een auto regelen die je hier in 45 minuten naartoe brengt. De Hanging Monastery is het beste te bereiken vanaf de stad Datong. Bij het treinstation van Datong rijden er bussen en taxi’s naar het klooster. Wij raden aan om de taxi te nemen. Geloof ons: dit bespaart je een hoop tijd! Dit geldt ook voor de Chinese Muur. Dit wereldwonder is het beste te bereiken per auto, vanuit Beijing.

Goed om te weten

Beste reistijd: Maart t/m mei & sept t/m nov
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Renminbi, Hong Kong Dollar
Taal: Mandarijn, Cantonees

Kijk

Maurice vervolgt zijn reis door China. Waar hij de 'spookstad' Ordos bezoekt, naar het mausoleum van Genghis Khan gaat, door een hangend klooster loopt en op de Chinese Muur slaapt!

Maurice zijn hele roadtrip zien? Klik hier!