Vanaf 25 augustus een nieuw seizoen op

NPO 3

Banjarmasin

Ontdek

Varen op een vlot van bamboe. En onderweg allerlei mooie dorpjes tegenkomen. Het kan in Indonesië! Chris is in Banjarmasin. Een stad met een prachtige omgeving. Hier ben je echt even in een andere wereld. De stad zelf is niet heel mooi. Wel vind je er de op een na grootste moskee van ’t land. Leuk om rond te kijken buiten de gebedsuren. Zorg natuurlijk wel even voor gepaste kleding.

Een echte must is het bezoeken van de drijvende markt. Maar zet wel even je wekker. Je kan er namelijk tussen zes en negen uur ’s morgens terecht. Oei! Ach ja. Dan heb je wel heerlijk verse groenten… En vergeet je camera niet. Rond Kalimantan kan je namelijk prachtige plaatjes schieten. Aan de oevers van de rivieren liggen allerlei mooie dorpjes. Check het filmpje hiernaast om een tocht over de rivier te zien! Borneo met de boot verkennen is sowieso een aanrader.

Ook het bekijken waard is ‘t stadje Martapura. Letterlijk schitterend. Want hier vind je diamanten in alle soorten en maten. De mijnen waar die vandaan komen kan je zelf bezoeken!

 

Info

Eten

De inwoners van Kalimantan zijn ontzettend gastvrij. Grote kans dus dat je mag komen eten! Misschien krijg je zelfs Soto Banjar. Een typisch gerecht uit Kalimantan. Hierin zit kip, gekookte aardappelen en ei. Smullen!

Er is genoeg lekkers te vinden op de drijvende markt. Bijvoorbeeld bananen, warme pannenkoekjes of… iets dat lijkt op de Nederlandse appelflap. Maar smaakt het ook zo? Check het filmpje hiernaast voor Chris zijn reactie!

Het merendeel van de Indonesiërs is moslim. Toch kan je in de restaurants gemakkelijk een biertje of wijntje bestellen. Een niet-alcoholisch drankje om te proberen is alpokat. Dit is gemaakt van avocado’s. Weer eens wat anders! Helemáál lekker met een scheutje chocoladesiroop. 

Vervoer

Je vliegt niet direct van Amsterdam naar Kalimantan. Pak daarom vanaf Jakarta een binnenlandse vlucht naar Banjarmasin. Dichterbij het échte Indonesië kom je niet. Chris is in Kalimantan namelijk niet één toerist tegengekomen! In twee uurtjes vaar je van Kalimantan naar de drijvende markt. En Zuid-Kalimantan lijkt misschien klein op de kaart…  Maar vergis je niet. Het kost je een halve dag om van de ene naar de andere kant van Kalimantan te reizen. Je kan per bus reizen. Maar voor lange afstanden is de boot vaak sneller. Vliegen is trouwens ook goedkoop.

Goed om te weten

Beste reistijd: December t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Rupiah
Taal: Indonesisch

Kijk

Chris begint aan een lange reis door het prachtige Indonesië. De eerste stop is de stad Banjarmasin. Op een bamboe vlot vaart hij door de rivier en maakt hij kennis met dit mooie land.