Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Yogyakarta

Ontdek

Als je naar Java gaat. Dan is het vanzelfsprekend dat je ’t prachtige Yogyakarta niet overslaat. Wil je al het moois checken wat dit gebied te bieden heeft? Trek hier dan een behoorlijke vakantie voor uit. Want er is superveel. En je zou bijna alles wel op je must-see lijstje willen zetten!

De magische tempels in Yogyakarta. Wíl je zien. Zoals de bekende Borobudur en Prambanan tempel. Waarvan Dennis je ’n voorproefje geeft in de video hiernaast. Maar er zijn nog veel meer tempels die ’n bezoek waard zijn. Zoals Plaosan, Candi Mendut en de Sambisari tempel. Ook zijn het Affandi museum. Tamansari, de Water Castle. En ‘t Pasar Berinharjo marktje een aanrader.

Tijd voor wat actie? Ga dan met een fourwheeldrive wagen de bergen in. Bijvoorbeeld de vulkanische berg Merapi. Ben je meer van de stevige wandelingen? Maak dan de tocht naar de top van Mount Suroloyo of Gunung Kidul. Ook gaaf is de verticale Jomblang Cave. Daal af met een touw. Of ga river tubend naar binnen via een andere ingang. Hoe je er ook naar binnen gaat. Ga. Want de 300 meter lange grotgangen. Zijn adembenemend mooi!

Heb je tijd over voor een stranddagje? Ga dan dobberen in de zee lagoon van Wedi Ombo Beach. Of ga naar een van de populairste strandjes Kukup Beach. En voor wat meer spanning ga je naar Timang Beach. Waar je met kabelbaan van touw en een houten ‘mandje’ de zee kan oversteken naar Watu Panjang Island. Je moet ’t maar durven!

Info

Eten

Een traditioneel recept uit Yogyakarta is Gudeg. Dat is nangka fruit dat een paar uur wordt gekookt in kokosmelk met palmsuiker en kruiden. Een fijne variant met dit recept is Nasi Gudeg. Dan wordt het geserveerd met gekruide kip, een in kokosmelk gekookt ei en rijst. En ’n lokaal toetje is Ronde. Een pittig rijstballetje gevuld met ’n soort pindakaas. Drijvend in ’n zoete gember- citroengrasthee.

Voor traditionele Javaanse gerechten zit je goed bij restaurant Bu Ageng. Wil je heerlijke visgerechten met uitzicht over rijstvelden? Reserveer dan een tafeltje bij Jimbaran. En wil je vegetarisch genieten dan ga je naar Milas. Een speciale avond beleef je in restaurant Kesuma. Midden in Yogyakarta stad. Met een superromantische sfeer, hele fijne mensen en overheerlijk eten. 

Vervoer

Vlieg voor zo’n 500 euro en 13,5 uur op de stad Jakarta. Vanaf daar zijn er meerder mogelijkheden om in Yogyakarta te komen. Vlieg door vanaf 35 euro en je bent er in ruim een uurtje. Wil je onderweg meer zien van het prachtige eiland? Pak dan de trein. Vanaf 28 euro maak je in 8,5 uur een prachtige treinreis. 

Goed om te weten

Beste reistijd: December t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Rupiah
Taal: Indonesisch

Kijk

Dennis is in het prachtige Yogyakarta. Waar hij de gelijknamige stad. De adembenemend mooie tempels Borobudur en Prambanan. En een dorpje met aardbevingsbestendige Teletubbie huisjes bezoekt!