Vanaf 25 augustus een nieuw seizoen op

NPO 3

Zuid-Sulawesi

Ontdek

Indonesië is een land om verliefd op te worden. Maar echte vlinders voel en zie je in het park Bantimurung-Bulusaraung. Hier vliegen meer dan 150 verschillende soorten. Ook de kalksteenrotsen zijn vet om te zien. Hier is pas geleden een grot ontdekt met de oudste rotstekeningen ter wereld!

Lekker winkelen en uit eten gaan? Dan kan je goed terecht in Rantepao. Besef wel dat je in de zomer lang niet de enige toerist bent! Rantepao ligt in de streek Tana Toradja. Hier vind je hele oude gebruiken terug. Bijvoorbeeld op de buffelmarkt. De dieren worden hier verhandeld. Om daarna massaal te worden geslacht tijdens begrafenisrituelen… Misschien niet de leukste plek om te zien tijdens je vakantie. Hoeft gelukkig ook niet. Chris checkt ’t al in het filmpje hiernaast!

Bijzonder aan Tana Toradja is dat de streek de afgelopen honderd jaar amper is veranderd. De huizen hier zijn niet te vergelijken met onze rijtjeshuizen. Hun vorm doet een beetje denken aan schepen. En de manier waarop ze zijn gebouwd is helemáál bijzonder. Alle onderdelen passen namelijk perfect in elkaar. Geen cement nodig dus!

 

Info

Eten

Rijst is hét hoofdingrediënt in elk Indonesisch gerecht. Verwacht bij het eten tientallen schoteltjes en kommen met hapjes. En eet je bij iemand thuis? Zorg dan dat je van alles wat eet. Maak je geen zorgen, het hoeft heus niet allemaal op… Dat is zelfs een beetje onbeleefd.

Lekker bij het avondeten is vleessoep. Overal in Indonesië vind je wel de Coto Makassar. Best vullend. Er zit namelijk behoorlijk wat vlees in. Maar wat precies? Rundvlees. Lever. Longen. Of misschien wel koeienhersens… Je weet ‘t nooit helemaal zeker.

Zin om te snacken tijdens je reis? Misschien heb je tijd voor gogoso. Dit is een combinatie van plakrijst met kokosmelk. Het zit bij elkaar geperst in een bananenblad. Als een soort wrap. Ook nog ’s gevuld met kip of rundvlees. En dan op de barbecue! 

Vervoer

Vanaf Amsterdam vlieg je in zo’n 15 uur naar Jakarta. Vanaf daar pak je goedkoop binnenlandse vluchten. Kortere reizen doe je met de bamboevlot. En wil je veel van de Toraja cultuur zien? Check dan deze handige tours.

Goed om te weten

Beste reistijd: December t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Rupiah
Taal: Indonesisch

Kijk

Chris komt op zijn reis door het Indonesische Sulawesi in contact met de heilige Bissu. Hij mag aanwezig zijn bij een bijzondere ceremonie. Ook bezoekt hij een authentiek dorp in Tana Toraja!