Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Jomsom

Ontdek

Jomsom: slechts te bereiken met een heel klein vliegtuig en vooral bedoeld als uitvalsbasis voor hikers in de Himalaya. Dit kleine dorp in Nepal is de hoofdplaats van het district Mustang. Het dorp ligt op ruim 2700 meter hoogte en dit kan je merken in de vorm van duizeligheid of benauwdheid. Hier komen en verblijven vergt dus enige voorbereiding. Hoewel het een klein dorp is, heeft Jomsom alles wat nodig is om je trekking te beginnen. Hotels, winkels, een vliegveld en een lokale pub om moed in te drinken. Ook kan je op een aantal plekken mountainbikes huren om het gebied te ontdekken.

Jomsom wordt gezien als een goede plek om te beginnen met je hike. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier beginnen aan een tocht door de Himalaya. De uitzichten zijn namelijk overal overweldigend! Ook tof: in Jomsom is er een Mustang Eco Museum. Hier kom je alles te weten over Tibetaanse kruidengeneeskunde. Voor een schietgebedje voordat je de bergen induikt ga je naar de boeddhistische tempel net buiten het dorp. 

Info

Eten

Jomsom bestaat vooral uit restaurants en hotels. De meeste hotels serveren Nepalese en Chinese gerechten, maar bij Hotel Moutain Breeze vind je ook Europese gerechten. Lekkere cake haal je bij Xanada Guesthouse en voor goede koffie zit je bij Hotel Om’s Home goed. Veel restaurants hebben ook een spectaculair uitzicht over de bergen. Goede reden om ergens neer te ploffen!

Vervoer

Je vliegt naar Jomsom in een klein vliegtuig, tussen twee hoge bergen door. Een spannende maar onvergetelijke vlucht! Deze vlucht vertrekt vanaf Pokhara en doet er ongeveer twintig minuten over. Vanaf Nederland vlieg je eigenlijk altijd via Kathmandu. Verder kan je in Jomsom je beenspieren flink opwarmen door regelmatig de benenwagen te nemen. De perfecte voorbereiding op een wandeltocht door de bergen!

Goed om te weten

Beste reistijd: Oktober t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Nepalese roepie
Taal: Nepalees

Kijk

Geraldine viert het Tihar festival bij een Nepalese familie thuis, waarna ze doorreist naar Jomsom. Hier begint ze haar hike door de Himalaya.

Met dank aan Dimsum Reizen.