Elke zondag om 19:50 op

NPO 3

Koh Yao Noi

Ontdek

De Koh Yao eilanden worden bewoond door een moslim community. Een van die eilanden, Koh Yao Noi, wordt door haar lengte van 12 kilometer ook wel Little Long Island genoemd. De bevolking bestaat uit ongeveer 4.000 mensen, die vooral leven van de visserij. Maar ook (kokosnoot)palm en rubberbomen spelen een belangrijke rol in de lokale economie. Uit de bomen wordt sap getapt om te laten uitharden in bakken voor rubberproductie. Ook leven er nog verrassend veel dieren op het eiland zoals apen, kleurrijke neushoornvogels, jagende zeearenden, maar ook slangen zoals cobra’s en pythons.

Vlakbij Koh Yao Noi ligt de indrukwekkende Phang Nga baai. Een boot of kayak is dé manier om deze baai te verkennen. Tussen de kalkstenen rotsen in de Phang Nga baai is door erosie een imposant stelsel van tunnels, kloven en grotten ofwel grote zeekamers (hongs) ontstaan. Tijdens eb komen prachtig verstopte lagunes tevoorschijn. Door laag overhangende rotsen zijn deze vaak alleen te bereiken met een kayak. Sommige plekken in de baai bevatten zelfs prehistorische tekeningen van dieren en werktuigen die minstens drie- tot vijfduizend jaar oud zijn. 

Ook heeft Koh Yao Noi de perfecte ruige kustlijn en dat maakt 't een ideale locatie voor klimmers. Iets voor jou? Bezoek dan vooral de Mountain Shop bij de pier van Ban Tha Kao. Vanuit hier vertrekken verschillende boten langs toffe klimlocaties aan de kust!

Info

Eten 

Verwacht op Koh Ya Noi geen luxe restaurants. De beste spot om eten te scoren, is op de markt in het hoofddorp. Hier serveren ze (goedkoop) lokaal eten. Wil je iets meer comfort? Dan kun je een restaurants van een resort/bungalow aan de kust in hoppen. Verder is Villa Laguna Restaurant & Bar een uitstekend adres voor seafood!

Vervoer

De beste manier om van eiland naar eiland te hoppen is per shuttle boot. Eenmaal op een eiland aangekomen, is de tuktuk je beste vriend. Onderhandel wel over de prijs, want tuktuk-drivers zetten meestal erg hoog in! Zelfstandiger van plek A naar plek B komen? Huur dan een motor.

Goed om te weten

Beste reistijd: November t/m maart
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Thaise Baht
Taal: Thais

Kijk

Geraldine begint aan de laatste etappe van haar reis door Thailand en neemt het op tegen een Muay Thai bokslegende op het eiland Koh Yao Noi.

Met dank aan Visit Thailand en Amazing Thailand.