Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Carcassonne

Ontdek

Carcassonne is een prachtige middeleeuwse stad in Zuid-Frankrijk. Het mooiste voorbeeldstadje van Europa in die tijd. Carcassonne is sinds de middeleeuwen bijna volledig bewaard. En staat daarom sinds 1997 op de Unesco werelderfgoedlijst. Verdwaal in alle romantische steegjes. En geniet van het prachtige centrum. Ben je in de buurt? Hop dan zeker even langs!  

In minder dan een uur rijden ben je in het kustplaatsje Port Leucate. Oorspronkelijk een oud visser dorp. Leuk om doorheen te wandelen! Uitwaaien op het strand kan ook. Maar dan wel naakt! Leucate heeft namelijk een naaktstrand van 1,5 kilometer lang. Hou je liever je bikini aan? Geen probleem, er zijn genoeg andere stranden. Huur bijvoorbeeld windsurfspullen of neem een les. Want op het strand van Leucate staat de wind altijd goed! Meer zin in wijn? Doe dan één van de vele wijnproeverijen in de buurt.

De drukte opzoeken? In maar anderhalf uur ben je in Montpellier. Je kijkt je ogen uit van de barretjes, restaurants en winkels. Prachtige oude pleinen vol met mensen. En straatmuzikanten zorgen voor de goede sfeer! Montpellier staat bekend om de vele culturele en muzikale festivals. Hou je van muziek, de Franse keuken en wijn? Bezoek dan het festival Les Estivales. 

Info

Eten

Carcassonne is op zijn best met zonsondergang! Ga lekker eten op één van de vele terrassen. En geniet van een heerlijke wijn uit de buurt. Het beste Franse dessert? Crêpes natuurlijk! Ga hiervoor naar Le Ble Noir. Crêpes in alle soorten en maten. Feest dus!

Hou je van oesters? Blijf dan vooral even hangen in Port Laucate. Dit oude visser dorpje staat bekend om zijn heerlijke verse oesters. Ook voor andere visgerechten ben je op de goede plek. Ga naar de haven. En plof neer bij Le Mas Bleu voor heerlijke verse vis!

In Montpellier krioelt het van de bistro’s en restaurants. Kan je niet kiezen? Bezoek dan Petit Bistro! Een piepklein restaurantje waarvan de eigenaar alles zelf doet. Hij is kok, afwasser en ober tegelijk. En zijn liefde voor eten proef je in al zijn heerlijke gerechten. Ga naar La Fine Mouche als je een echte kaasliefhebber bent. Onder het genot van een heerlijke streekwijn. Legt het personeel je alles uit over de kazen en alle heerlijke wijnen.

Vervoer

Het oude centrum van Carcassonne is autovrij. Het stadje is klein. En dus is te voet alles makkelijk te bereiken. Leuk uitje? Stap op een rondvaartboot en verken Canal du Midi. Lekker uitwaaien voor een dagje. Montpellier is een grote stad die goed te bereiken is per auto of vliegtuig. Ook in de binnenstad is alles goed geregeld. Openbaar vervoer is snel. En brengt je overal. In Zuid-Frankrijk is het is heerlijk om te toeren in een autootje.

Goed om te weten

Beste reistijd: Mei, juni, september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Frans

Kijk

Evi is in Frankrijk! Waar ze begint aan haar road trip door de Languedoc. Ze begint in de vestingstad Carcassonne en rijdt vanaf daar naar de stad Montpellier.