Elke zondag om 19:50 op

NPO 3

Corsica

Ontdek

Corsica hoort bij Frankrijk, maar is eigenlijk een beetje het zwarte schaap van de familie. Het eiland heeft een eigen taal, haar eigen muziek en eigenzinnige bewoners. Vroeger was Corsica een oud roversnest en het centrum van heroïnehandel. Het eiland is in veel verschillende handen geweest, en tot de dag van vandaag willen veel bewoners niets liever dan onafhankelijk zijn.

Met haar tropische palmen, olijf –en wijngaarden, sinaasappelplantages en prachtige zandstranden is Corsica het beste te vergelijken met een paradijsje op aarde, waar zelfs bekende celebs als Alicia Keys en Paris Hilton vertoeven. De bekendste voormalig inwoner van Corsica is Napoleon Bonaparte die geboren werd op het eiland.

Op het eiland zijn verschillende steden en dorpen die veel allen hun eigen charme kennen en trekpleisters hebben. Maar de leukste stad is toch wel Ajaccio. Hier kun je naast genieten van de geweldige zandstranden ook een beetje cultuur snuiven maar vooral ook genieten van geweldige eten. Een goddelijke douche onder de San Nicoloa waterval is ook een absolute must!

Of je nu van zon en strand wil genieten óf op zoek bent naar kneitermooie natuur: op Corsica ben je aan het juiste adres. Wanneer je hier rondscheurt, ontdek je vanzelf de ruige berglandschappen, enorme wijngaarden en kristalwitte zandstranden. Aan afwisselende natuur geen gebrek! Niet voor niets wordt het eiland ook wel Île de Beauté genoemd: eiland van de schoonheid. Wist je dat Corsica zelfs een groene woestijn heeft? In het noorden vind je een groot beschermd natuurgebied: Désert des Agriates. Daarnaast vind je hier een van de mooiste stranden van het eiland: Plage de Saleccia. Een duik in het kristalheldere water is dus zeker de moeite waard!

 

 

Info

Eten

Corsica is geliefd om haar soepen en visgerechten. Niet zo héél gek, want met zoveel water in de buurt is verse vis er in overvloed! Grote toppers onder de soepen zijn Aziminu en Suppa Corsa soep.

Favoriet bij 3 op Reis is de visspecialist Grazie Mile in Bastia en traditioneel Corsicaans restaurant Altru Versu in Ajaccio. Vooral de garnalen bij deze laatste zijn meer dan de moeite waard. Locals gaan massaal voor de snelle pizzapunt in U Tianu en ook dit restaurantje is meer dan aan te raden! Lonely Planet heeft dit zelfs uitgeroepen tot de derde leukste activiteit op heel Corsica!

Op Corsica wordt al meer dan 6000 jaar wijn uit de grond gestampt. Corsicaanse wijnpareltjes zijn Ugni Blanc en Muscat Du Cap Corse. Die je overigens in La Tourisme en/of Bar 1er Consul kan buitmaken. Wijn is niet de enige troef van Corsica. Zo bestaat er een heuse Corsica Cola! Genoeg geconsumeerd; tijd voor een dansje! Dansvloertjes aanvegen kan in L’apocalypse, La Place en in Pub Assunta.

Vervoer

Er zijn meerder wegen die r naar Corsica leiden. Je kunt met de ferry vanuit Livorno; Italië. Of vanuit Nederland drie uurtjes met het vliegtuig. Op Corsica is een auto  een must. Niet de snelste, maar wel de meest charmante manier van reizen is de trein. Voor 48 euro koop je een Carte Zoom, waarbij je zeven dagen lang onbeperkt met de trein over het eiland kan denderen.

Nog véél meer Corsica!

Goed om te weten

Beste reistijd: Mei, juni, september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Frans

Kijk

Chris bezoekt het Franse eiland Corsica. Hij reist met een Deux Chevaux van Bastia naar Bonifacio. Onderweg maakt hij kennis met de trotse Corsicanen en hun eigenwijze cultuur.