Vanaf 25 augustus een nieuw seizoen op

NPO 3

Meteora

Ontdek

Meteora ziet er even mythisch uit als dat het klinkt. Toch bestaat de plek écht. De rotsformaties in centraal Griekenland zijn al een spektakel op zich, maar ze worden pas echt indrukwekkend als je naar boven kijkt. Midden op een geïsoleerde, steile rots staat namelijk een klooster. En nog één. En nog één. Het waren er ooit 23, die vanaf de veertiende eeuw zijn gebouwd. Maar inmiddels zijn er nog zes overgebleven. Als je naar de kloosters kijkt lijkt het alsof ze zweven. Vandaar de naam Meteora, dat betekent namelijk in het Grieks ‘zwevend in de lucht’. 

Na het eiland Athos is Meteora het heiligste kloostergebied in Griekenland. Vanaf de elfde eeuw leefden monniken in de grotten van de bergen in het gebied. Tijdens de bezetting van de Turken in de Ottomaanse periode zochten monniken hun heil in de bergen van Meteora. De bergen zijn moeilijk te bereiken en daarom ideaal als vluchtplek. Het meest geïsoleerde klooster is Moni Agias Triados en daar heeft Maurice een kijkje genomen. De andere kloosters heten: Agios Nikolaos Anapafsas, Mega Meteoron, Varlaäm, Rousanou eAgios Stefanos. 

In de twaalfde James Bond-film heeft 007 in Moni Agias Triados een spectaculair gevecht met zijn vijand. Maar wat niet veel mensen weten is dat dat gevecht zich officieel niet hier heeft afgespeeld. Van de Grieks-orthodoxe Kerk mocht hier namelijk niet gefilmd worden. Er is op een andere rots een stuk verderop een decor gebouwd en daar is de scène opgenomen. 

Aan de voet van Meteora ligt het authentieke dorpje Kastraki. Veel is er niet te doen, maar het ligt er wel idyllisch bij. De grotere stad Kalampaka is wat toeristischer, maar is de perfecte uitvalsbasis voor je reis naar Meteora en biedt ook mooi zicht op de rotsen. De steile heuvels van Meteora zijn ook heel geschikt voor een uitdagende hike. Sla daarbij een bezoek aan de vele fantastische grotten niet over. Een magisch moment beleef je als je op het observation deck gaat staan en de kloosters van een afstand bekijkt tijdens zonsondergang.

Lees hier meer over de wondermooie kloosters van Meteora.

Info

Eten & drinken

Tsipouro is een traditioneel Grieks drankje, dat gemaakt wordt in Meteora. Het is gemaakt van twee verschillende soorten druiven. Het drankje lijkt op Turkse raki, maar er wordt meestal geen anijs toegevoegd. Zet je wel schrap als je een slok neemt; Tsipouro bestaat voor ongeveer 36 procent uit alcohol. 

In Meteora werken ze graag met seizoensgebonden ingrediënten. In de zomer wordt er bijvoorbeeld veel gewerkt met tomaat en in de winter met varkensvlees, prei en selderij. De traditionele gerechten zijn vooral geschikt voor de carnivoren, namelijk: gehaktballen, stoofpot en geroosterde lam. Maar ook wilde zwammen die in de bergen groeien staan op het menu. Er is zelf een Mushroom Museum in Meteora dat je kan bezoeken (en waar je kan proeven uiteraard).

Bij Tarverna Gardenia in Kastraki vind je lekker Grieks eten op een knus terras. Wil je naast goed lokaal eten, ook een mooi terras met uitzicht op de rotsen? Dan moet je in Kastraki naar Taverna Stefanos. Maar niets overtreft het uitzicht van restaurant Meteoran Panorama, waar je tijdens het eten zowel de rotsen als Kalampaka kan bewonderen vanaf grote hoogte.

Een andere tip is Meteora Restaurant in Kalampaka. Dit is een familierestaurant en dat merk je gelijk aan de passie waarmee ze hun eten voorbereiden en serveren. Bovendien is er een open keuken en kan je dus zien hoe grootmoeder & co hun traditionele familierecepten tot leven brengen. 

Als je wilt eten zoals een beroemdheid moet je naar Elias' Garden in Kalampaka. Verschillende Griekse acteurs, musici, sporters en politici zijn je namelijk al voor gegaan en daar zijn de eigenaren duidelijk trots op. Verschillende foto's prijken op hun website; ook koningin Sofia van Spanje prikte er een vorkje mee. Zowel het eten als de sfeer in de tuin stelt dan ook niet teleur. 

Vervoer

Vanaf Athene is Meteora heel goed te bereiken. Zo worden er vanaf de Griekse hoofdstad ook dagtrips georganiseerd naar Meteora. Maar de avontuurlijke reiziger vindt zijn weg natuurlijk zelf. ;) Naar Meteora reis je vanaf Thessaloniki of Athene het beste per trein. Reden? De goede verbinding, duurzamer dan een auto én het prachtige uitzicht onderweg. Stap uit bij Kalampaka; de stad onderaan Meteora. 

Goed om te weten

Beste reistijd: Mei, juni, september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Grieks

 

Kijk

Maurice is in Griekenland, waar hij het bergachtige binnenland bij Meteora ontdekt. Hier ziet hij een knap staaltje Griekse bouwkunst, diep verscholen in de rotsen.