Elke zondag om 19:50 op

NPO 3

Zagreb en omgeving

Ontdek

Kroatië is een favoriet vakantieland van velen. Sinds 2013 lid van de Europese Unie. En heeft een prachtige hoofdstad: Zagreb. Deze stad bestaat uit twee delen. Boven en onder.

In het bovenste deel van de stad vind je veel bezienswaardigheden. En kan je het kortste tramritje ter wereld maken. Naar een prachtig uitzichtpunt over de stad. Ook kan je er de prachtige Sint Stefanuskathedraal bewonderen. Een voorstelling bijwonen in het mooie Nationale theater. En geniet je van 120 jaar oude botanische tuinen. Met bomen, bloemen en planten. 

In Zagreb heb je keuze uit superveel musea. Een uniek en leuk museum om te bezoeken is het Museum of Broken Relationships. Wat je daarvan moet verwachten? Geraldine geeft je alvast een kleine rondleiding in ’t filmpje hiernaast! Ook leuk is het stadsmuseum Muzei Grada Zagreba. En het archeologisch museum in het Vranyczany-Hafner Paleis. De bekendste winkelstraat is Ilica. En voor designerkleding zit je goed in de straten Gunduliceva en Frankopanska.

Blijf vooral niet alleen in Zagreb hangen. Maar huur een auto en ontdek de omgeving. Een aanrader is dan Plitvice National Park. Waar je 16 bergmeren en 100 watervallen kan bewonderen. Een leuk dorpje voor een pitstop is het pittoreske Rastoke. Rijd ook zeker door naar Zadar. Waar naast veel schattige straatjes. Een prachtige boulevard is. Een speciale boulevard met de naam Sea Organ. Die door buizen en de slagen van de zee muziek maakt. Ook vind je er een pleintje dat ’s avonds een prachtige lichtshow heeft. De tegels zijn namelijk zonnepanelen. Overdag laden ze op en ’s avonds tovert het zichzelf om tot een enorm lichtpaneel. Wat je je daarvan moet voorstellen? Check het filmpje hiernaast!

Info

Eten

Gegrilde vis uit de Adriatische zee. Pasticada, een stoof van rundvlees met bacon, een kruidige saus en groentes. En zwarte inktvisinkt risotto mét een octo erop. Dit is een kleine greep uit vele typisch Kroatische gerechten. Als jouw liefde voor een stad door de maag gaat. Dan zit je in Zagreb meer dan goed!

Een paar leuke plekjes in Zagreb om te eten. Bij restaurant Trilogija word je verwelkomd door een elegante en middeleeuwse entree. Ga jij graag supergezond uit eten? Check het rawfood menu van Elixir. En voor de lekkerste vis en schelpdieren reserveer je een tafeltje bij Dubravkin Put.

Hét welkomstdrankje in bijvoorbeeld het Swanky Mint hostel is Rakija. Een supersterk drankje met maar liefst 21 kruiden. En zo’n 40 tot 50% alcohol. Živjeli (proost)!

Vervoer

Een retourtje Zagreb? Prima te betalen! Dat je kost je maar zo’n 150 euro. En als je een goede deal te pakken krijgt, zelfs nog minder. In Zagreb zelf is alles prima te doen met openbaar vervoer. Of lopend. Maar wil je de omgeving verkennen? Dan doe je er beter aan om een auto te huren. Ook daar kan je met openbaar vervoer komen. Maar het is veel lekkerder om dan niet afhankelijk te zijn van reisschema’s. 

Goed om te weten

Beste reistijd: Mei, juni, september
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Kuna
Taal: Kroatisch

Kijk

Geraldine is in ‘t populaire Kroatië! Ze is in de hoofdstad Zagreb. Waar ze de kortste treinrit van Europa neemt. Naar een adembenemend uitkijkpunt. Ook bezoekt ze het museum of Broken Relationships. En neemt ze de auto. Om via de Plitvicemeren naar de kustplaats Zadar te rijden.