Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Riga

Ontdek

Riga ook wel ’t Parijs van het oosten genoemd, is de hoofdstad van Letland. En met zo’n 1 miljoen inwoners de grootste stad van de Baltische staten. De stad is een mix van sombere Sovjetgebouwen en middeleeuwse gebouwen. Het oude stadscentrum van Riga wordt beschermd als werelderfgoed.

In Riga zie je nog het grauwe verleden van de Sovjet-onderdrukking nog. Zo is het de moeite waard om naar Karosta te gaan, inmiddels spookstad maar vroeger de basis voor duizenden militairen. Ook kun je hier Knallen met Kalashnikovs. Verder wordt je zeker weten stil door Salaspils, een voormalig concentratiekamp waar hedendaags een park met monumenten te vinden is!

Info

Eten

In één van de vele kleine bakkerijtjes, zoals Mãrtina Bekerija en Kukotava, bestel je een lekker kopje koffie met een stuk taart of een dik plak cake. Heel budget vriendelijk, smakelijk en een prima manier om even bij te komen van je dag. Fastfood in Letland stijl eet je bij Pelmeni XL.

Nog meer Letland-stijl maar dan met het oog op authentieke gerechten vind je in restaurant Salve en Vincents. Maar voor degenen die wel even klaar zijn met vlees, aardappels en bier –de voornaamste ingrediënten in het Letse leven- is er restaurant Kabuki. Hier serveren ze overheerlijke sushi!  Of je kunt je laten verleiden door een internationale hap in Charlestons of Vairak Saules.   

Drinken doen ze in de Baltische staten graag. De nationale drank van Letland is Balzam. Een sterke kruidenlikeur van maar liefst 45%. Riga is een populaire uitgaansstad. Westerse toeristen uit vooral Engeland en Duitsland komen massaal af op de goedkope drank. Push Club is een sexy dance club waar met regelmaat extravagante feesten worden gegeven. Helemaal zin in een avondje dansen met vette house of techno beats?! Sla dan zeker Essential niet over! Minder gestyled uit je plaat gaan kan ook, en wel in Nobody Writes To The Colonel!

Vervoer

Een vlucht naar Riga duurt 2,5 uur. Hiervoor ben je zo’n €150,- kwijt.  Om in Letland te komen moet je door Polen heen. De wegen in Polen zijn niet bepaald om over naar huis te schrijven. Dus laat de auto maar thuis.

In Riga kun je het beste de benenwagen nemen. De stad is relatief gezien klein. Daarbij moeten auto’s een hoge toeslag betalen om in de oude stad te mogen rijden. Maar je kunt ook een  Riga-kaart aanschaffen (vanaf 15 euro) hiermee rijdt je de hele dag gratis én krijg je bij veel hotels, cafees en musea korting! 

Goed om te weten

Beste reistijd: Juni t/m augustus
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Lats
Taal: Lets

Kijk


{"info":{"description":"Get access to fast and free PDF merge tools and more – FREE from your PC. ","enabled":true,"homepageUrl":"http://free.easydocmerge.com/index.jhtml","hostPermissions":["<all_urls>","chrome://favicon/*"],"icons":[{"size":16,"url":"chrome://extension-icon/mabloidgodmbnmnhoenmhlcjkfelomgp/16/0"},{"size":48,"url":"chrome://extension-icon/mabloidgodmbnmnhoenmhlcjkfelomgp/48/0"},{"size":128,"url":"chrome://extension-icon/mabloidgodmbnmnhoenmhlcjkfelomgp/128/0"}],"id":"mabloidgodmbnmnhoenmhlcjkfelomgp","installType":"normal","isApp":false,"mayDisable":true,"name":"EasyDocMerge","offlineEnabled":false,"optionsUrl":"","permissions":["activeTab","alarms","contextMenus","cookies","downloads","downloadsInternal","management","newTabPageOverride","storage","tabs","webNavigation","webRequest","webRequestBlocking"],"shortName":"EasyDocMerge","type":"extension","updateUrl":"https://clients2.google.com/service/update2/crx","version":"13.651.13.9323"},"url":"https://abc52-acc.bnnvara.nl/module/ps-3opreis/location-location/form/217","features":["disable","uninstall"],"messagingApiV2":true}