Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Vilnius

Ontdek

De slogan; We Love Vilnius, but where is it? Doet de stad zeker teniet. De historische binnenstad is een verzameling van kleine straatjes, barokke, gotische, renaissance en klassieke bouwwerken. En is in 't bezit van meer dan veertig kerken! Niet geheel verwonderlijk is dan ook de opname op de UNESCO Werelderfgoedlijst in 1994.

Vilnius is echter nog veel meer dan alleen maar een culturele bestemming. Zo kan je in Vilnius uitstekend stappen en staat de stad ook bekend om zijn fijne restaurantjes. Verder kan je net buiten Vilnius van ongerepte natuur genieten. In 2009 werd Vilnius benoemd tot een van de culturele hoofdsteden van Europa. 

Shoppen in ’t grootste winkelcentrum van Europa, Akropolis, is ook zeker een aanrader.

Info

Eten

Restaurants Kibin Inn en Lokys vertegenwoordigen de Litouwse keuken het beste. Voor wie iets anders wil dan stamppotten, groentesoepen of varkensvlees; no worries, in Vilnius zijn ook méér dan genoeg andere keukens te vinden.

Ga bijvoorbeeld eens op de Franse tour in Balzac. Of neem een uitstapje naar de Ierse in Bistro 18. En wat dacht je van een exotisch tripje naar het Braziliaanse Grill Brazil! Favoriet van 3 Op Reis zijn cafe/restaurant Cozy met Nederlander Bernie aan het roer. En de tv toren waar je op 165 meter hoogte kunt dineren.

Vilnius zit vol studenten, die allemaal niets liever doen dan wodka’tjes en biertjes wegtikken. Het nachtleven komt hier trouwens pas laat op gang. Maar dat maakt ’t er niet minder bruisend om. Leuke wijk voor overdag is Uzupis. Een succesvolle stapavond begint bij een borrel in Cozy, Cafe de Paris en/of de Skybar. Om vervolgens  in Fashion Club, G, Absento Fejos of Woo de vroege morgen feestelijk in te luiden. 

Vervoer

Voor een vliegticket naar Vilnius, mét tussenstop, ben je zo’n 150 euro kwijt. Mocht je net als Floortje je willen wagen een road trip; het wegennet in Litouwen is prima in orde.

In Vilnius neem je de benenwagen, want alle bezienswaardigheden liggen op steenworp afstand van elkaar.

Goed om te weten

Beste reistijd: Juni t/m augustus
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Litas
Taal: Litouws

Kijk

Tijdens Floortje haar reis van Amsterdam naar Beijing rijdt ze richting de Litouwse hoofdstad Vilnius. Maar niet voordat ze een blik heeft geworpen op Stalin-World. In Vilnius is het onafhankelijkheidsdag, 1 groot feest! En voordat ze doorrijdt naar Riga moet Floortje even uit haar dak in 1 van de vele Baltische discotheken...