Vanaf zondag een nieuw seizoen op

NPO 3

Spitsbergen

Ontdek

Spitsbergen: het koudste en dunstbevolkte eiland van Europa en ook wel het Svalbardarchipel genoemd. De bestemming staat bekend om zijn permafrost, ijsberen en zware weersomstandigheden. Desondanks wonen hier zo'n 2500 mensen en is hier een 'normaal' dagelijks leven ontstaan. Op het eiland zijn vijf dorpjes te vinden: Barentszburg, Ny-Ålesund, Sveagruva, Pyramiden en de hoofdstad Longyearbyen.

In Longyearbyen wonen naast veel onderzoekers relatief veel studenten. Op Spitsbergen zijn veel fossielen gevonden waardoor archeologen hier hun heil zoeken. Het eiland staat verder bekend om zijn grote ijsberenpopulatie en om de Wereldzaadbank. Van alle planten, gewassen en bomen zijn hier zaden opgeslagen om te voorkomen dat deze ooit zullen verdwijnen. De permafrost is de reden dat deze Wereldzaadbank op Spitsbergen is gevestigd.

Tip van ons: bewonder de zonsopkomst bij Sykhustrappa.

Info

Eten

In de arctische keuken is vis een belangrijk element, net als brood en aardappelen. En mocht je er behoefte aan hebben, de restaurants op Spitsbergen serveren ook zeehonden –en walvisvlees. Gelukkig hebben ze ook nog andere opties, de Thai Mary-Ann’s Polarrigg bijvoorbeeld. Of restaurant Huset waar je rendiervlees kan proeven. Hotel Radisson SAS Polar en Spitsbergen Hotel hebben trouwens ook prima restaurants. En je bent ook van harte welkom als je geen gast bent.

Je zal het van zo’n dunbevolkt eiland misschien niet zo snel verwachten, maar het nachtleven van Spitsbergen is vrij groot. Er wonen namelijk vrij veel jongeren, die zich veelal vermaken in de kroegen die Spitsbergen te bieden heeft. In de avond zijn de meeste jongeren van Spitsbergen te vinden in Kroa, Huset en Karls-Berger. Ook populair onder de inwoners zijn Barentz Pub & Spiseri in het Radisson SAS Polar Hotel Spitsbergen en Funkenbar in het Spitsbergen Hotel.

Vervoer

De meest noordelijk gelegen stad op aarde bereik je met het vliegtuig. Je vliegt naar Olso en vandaar naar Longyearbyen.

De omgeving van Spitsbergen kan je niet zomaar in je eentje verkennen. Er zijn amper wegen en er lopen ijsberen rond. Je zal met een begeleide excursie mee moeten om het gebied te verkennen. Natuurlijk kan je in de stad wel alleen op pad, maar dan nog geldt: wees voorzichtig.

Goed om te weten

Beste reistijd: Mei t/m augustus
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Noorse Kroon
Taal: Noors

Kijk

Hoog boven Noorwegen ligt het eiland Spitsbergen waar Floortje een kijkje neemt. Ze wil weten hoe de bewoners van dit eiland hier leven want met een inwoners aantal van 4000 mensen is dit 1 van de dunbevolkte eilanden van Europa. Ze ontmoet een Nederlandse student die op spitsbergen studeert!