Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Madrid

Ontdek

De Spaanse hoofdstad Madrid heeft zeer verschillende kanten. Zo is er het centrum van de stad waar de invloeden van de La Movida Madrileña stroming hoogtij vieren. Deze stroming kwam op gang na de dood van de Spaanse dictator Francisco Franco en gaat er vanuit dat alles kan en alles mag. De vrijheid was een zegen voor de inwoners van Madrid, en je komt deze vrijheid dan ook overal nog tegen.

In Madrid is echter ook nog een ouderwetse en historische kant. Zo heb je hier stugge conservatieven die het land willen houden zoals het is. Maar bovenal is Madrid een bestemming die alles te bieden heeft voor elk type reiziger. Het Prado Museum mag je sowieso niet missen, maar daarna is er natuurlijk nog veel meer te ontdekken. Bijvoorbeeld de grootste voetbalclub te wereld: Real Madrid.

Net buiten de stad vind je het natuurgebied La Pedriza, waar je de avonturier kunt uithangen. Nadat je de heuvels even buiten de stad hebt bedwongen, is een bezoek aan de buurt La Latina de moeite waard. Hier vindt wekelijks de El Rastro, een van de grootste rommelmarkten ter wereld, plaats. El Retiro, het grootste stadspark van het altijd zonnige Madrid, is het op warme dagen heerlijk vertoeven. Qua shopgehalte scoort Madrid ook hoog. Je vindt hier namelijk genoeg gigantische winkelstraten waar je werkelijk alles kunt kopen.

Info

Eten

Veel winkels, restaurants en zelfs musea zijn in de namiddag gesloten. Als alles later op de avond weer op gang komt kan het etensritueel dan ook wel uren duren. Een goede tip zijn de tapasbars rond Plaza Santa Ana. Alle bars hebben hun eigen specialiteit en het is dus ook normaal om van de ene bar naar de andere te hoppen.

In het centrum van de stad vind je Casa Lucio, paellarestaurant Champagneria Gala en El Mirador, het visrestaurant dat je kunt vinden op het dak van het Mirador gebouw. Voor een klein prijsje eet je in een van de vele tapas restaurants, zoals El Viajero en Las Bravas. Een uniek project in Madrid is Fast Good, zij verkopen gezonde, kwalitatieve en zelfs biologische fastfood.

Dankzij de La Movida Madrileña uit de jaren ‘70 is het uitgaansleven in Madrid beroemd en berucht geworden. Café Central is overdag een normaal café, maar ‘s nachts wordt het omgetoverd tot een jazzclub. De locals gaan vaak pas na tienen op stap, populaire bestemmingen zijn dan La Via Lactea en  El Sol. Een bar die werd opgericht in 1931 en onlangs werd bekroond als de beste bar in Europa is Museo Chicote.

 

Vervoer

De metro is net zoals in veel steden ook in Madrid de beste en snelste manier om je te verplaatsen. Madrid heeft op Londen na het grootste metronetwerk ter wereld, waarvoor de kaartjes spotgoedkoop zijn! Om de plaatsen waar de metro niet komt te bereiken, kun je het beste de bus nemen. Fietsen en autorijden raden wij af. Tenzij je opgewassen bent tegen het chaotische verkeer.

Goed om te weten

Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Spaans

Kijk

Nienke is in het hart van Spanje: Madrid. Hier bezoekt ze de wijken Malasaña en Chueca. Ook viert ze de Orgullo Gay Pride: de wereldwijde viering van LGBT-diversiteit in Madrid.