Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Bodrum & Datça

Ontdek

Bodrum staat bekend als één van de vakantiesteden van Turkije. Vooral voor de jonge jetset is de stad al jarenlang de place to be. Sinds het toerisme in Turkije volledig is opgelaaid en Bodrum is geen uitzondering. Maar buiten lekker vakantie vieren door op het strand te liggen, een beetje te shoppen en met de voetjes van de vloer te gaan kan je hier ook nog wat cultuur vinden. Zo stond hier ooit één van de zeven wereldwonderen. Het Mausoleum van Hallicarnassus. Zie je niets meer van, behalve de fundamenten, maar oké kan je wel weer afstrepen van je lijstje! 

Niet te missen omdat het over het stadje en de haven uittorent is de Petrusburcht, die trouwens weer gebouwd is met stenen van het Mausoleum. En zo staan er nog wel wat oude bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn zoals het oudste schip ter wereld. Maar Bodrum en de omgeving is toch wel vooral de plek om van het weer te genieten en je nergens zorgen om te maken. Strandhangen, lekker uitgaan en winkelen kunnen hier perfect. Maar wat ook kan is lekker op de boot stappen. Net als 3 op Reis langs de geweldige kust varen en uiteindelijk neerploffen in Datça is ook echt een aanrader. Blijf je toch op het vasteland dan is de markt op het schiereiland Turgutreis leuk voor een zaterdagmiddag.

Ben je toch op de boot gestapt en op het schiereiland Datça terecht gekomen dan raden wij aan om een auto'tje te huren en lekker rond te gaan rijden. Datça is totaal niet toeristisch dus perfect om het toerisme in Bodrum even te ontsnappen. Wij reden vanaf Datça door naar Dalyan om het leefgebied van de Carretaschildpad te bekijken. Onderweg stopte wij nog bij de ruïnes van de oude Griekse stad Knidos.

Info

Eten

In Bodrum barst het van de restaurantjes. Voor een echte Turkste maaltijd moet je bij Demeter Bar & Restaurant of Otanik Grill zijn. Allebei worden ze bijna alleen maar bezocht door locals die hier hun eigen maaltje komen eten. Gaan dus. Maar het beste restaurant in Bodrum is toch wel La Pasion. Dus ben je toe aan een break van alle Turkse maaltijden loop dan binnen bij dit tapasbarretje. Wel even goed zoeken want het zit verstopt in een klein steegje.

In Datça & Dalyan zal het wat moeilijker zijn om aan de Turkse cuisine te ontsnappen. Maar dat is niet erg want doordat het niet toeristisch is in dit gebied kan je bij eigenlijk elk restaurant wel goed eten. Dit kan trouwens ook aan boord bij de zeilschepen. 

Wil je met je voetjes van de vloer, blijf dan in Bodrum. Hier vind je hippe clubs die tot in de vroege uurtjes doorgaan. Kan je dus direct weer door naar het strand! Maar wil je zien en gezien worden in de nachtelijke uurtjes, loop dan binnen bij Billionaire of Newold Club. Aan mooie mensen geen gebrek! En wil je echt even dansen, begeef je dan richting Vittoria!

Vervoer

Voor zo'n €300,- vlieg je van Amsterdam naar Bodrum. Dan heb je wel een overstap, wil je die niet dan betaal je €100,- meer! 

Goed om te weten

Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Nieuwe Turkse Lira
Taal: Turks

Kijk

Nicolette springt deze week in het Turkse Bodrum op een luxe zeiljacht om de kust te verkennen. Terug op het droge hopt ze nog even binnen bij een opvang voor zeldzame Carrettaschildpadden en stopt ze bij de ruïnes van de oude Griekse stad Knydos.