Elke zondag om 19:50 op

NPO 3

San Pedro & Xela

Ontdek

Naast de Maya-stad Tikal is Lago de Atitlán een Guatemalaanse parel. Niet gek dat de dorpjes rondom dit meer bomvol met backpackers zitten. Lago de Atitlán wordt namelijk gezien als een van de mooiste meren op deze aardbol. Waarom precies? Stel je even voor: een helderblauw meer omringd door 12 (!) vulkanen waar kleine dorpjes tussen zitten gepropt. Zie je het voor je?  

San Pedro is de toeristische trekpleister van het meer. Het stadje wordt ook wel klein Amsterdam genoemd. Waarom? Een blowtje roken is hier geen uitzondering en het barst van de goede feestjes! Vanuit dit dorpje is een beklimming van de vulkaan San Pedro zeker de moeite waard. Na een pittige klim van 2 á 3 uur klimmen, bereik je de top van de vulkaan. Deze ligt op ruim 3000 meter hoogte. Wat je voor deze klim terugkijkt? Een bureaubladachtergrond die in werkelijkheid geen bureaubladachtergrond is: namelijk een gruwelijk mooi uitzicht op het meer en de omringende vulkanen.

Een andere Guatemalaanse parel is de stad Xela. Ook wel – hou je vast – Quetzeltenango genoemd. Op Guatemala-Stad na, is Xela de grootste stad van het vulkanenland. Xela is een soort metropool. Traditionele en modern geklede mensen hebben zich hier prima gemengd. Wanneer Xela zeker in je reisschema moet staan? Als je het warm krijgt van wandeltochten. Bij de gedachte aan wandeltochten bedoel we dan ;). Naast wandelaars zul je hier ook veel studenten tegenkomen. De stad staat namelijk bekend om zijn Spaanse scholen en universiteiten.   

Mocht je interesse hebben in de Maya-cultuur in zijn puurste vorm? (En die heb je: anders shame on you!) Duik dan vooral het stadje Todos Santos in, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Niet omdat iedereen hier constant te laat is. Maar omdat de bevolking hier op traditionele wijze door het leven gaat. De Westerse uitingen zijn hier ver te zoeken. Zeg dus maar doei tegen die happymeal…

Kan je nu ook niet wachten om naar Guatemala te gaan? Doe nóg meer inspiratie op bij Adrenalina Tours!

Info

Eten

In Guatemala ontkom je níet aan de mais-, bonen- en visgerechten. Maar waar je al helemaal niet aan ontkomt zijn de nacho’s. Zelfs bij een Guatemalaans ontbijtje ontbreekt deze goddelijke snack niet. Ook zijn ze in Guatemala gek op fruit: papaya’s, mango’s en carambola’s (stervruchten) vliegen je om de oren.

Ga je naar San Pedro? Hop dan vooral Bar Sublime in. Verwacht geen traditionele Guatemalaanse gerechten, maar wel een hoop gezelligheid en een menu waar je ‘U’ tegen zegt. Gek op pizza? Klop vooral aan bij Alfredo’s Pizza. En voor een Guatemalaans menu ga je naar The Buddha. Tip voor de grote eters: onthoud Café Atitlán, waar de borden drie keer zo groot zijn als je maag!

Van plan om Xela te bezoeken? Dan zijn de gigantische quesadilla's bij La Cocina Shantibu een must! Of bezoek Kono Pizza voor heerlijke pizza’s in een broodachtig hoorntje (!). 

In het traditionele Todos Santos ben je vooral afhankelijk van de 'comedores' op de hoofdweg. Let op: menu’s kennen ze hier niet. Grote kans dat je een bord met rijst, bonen, tortilla’s en een vlees krijgt voorgeschoteld. Westerse restaurants of koffiebarretjes zijn hier ver te zoeken! 

Vervoer

Vanaf € 400,- heb je al een retourtje Amsterdam-Guatemala-Stad. Een overstap van 1 of 2 keer zit er dik in. Vanaf daar kun je het beste een private shuttle naar San Pedro nemen. Neem vooral geen chicken bus. De naam zegt het namelijk al: ze zitten stampvol. Een andere optie is een shuttle delen. Zo’n ritje duurt ongeveer 5 uur en meestal stop je onderweg in Antigua.  

Wil je de stad Xela bezoeken? Neem dan sowieso een tussenstop in Antigua. De taxi's die vanuit Guatemala-Stad rijden, zijn namelijk niet altijd te vertrouwen. 

Het dorpje Todos Santos ligt op 40 kilometer afstand van het openbaar vervoersnetwerk. Een ritje naar Todos Santos kost je 3 uur, gevuld met een episch uitzicht over berglandschappen. Ook hier is een shuttle de beste optie!

Goed om te weten

Beste reistijd: November t/m april
Visum: Nee
Inentingen: Ja
VALUTA: Guatemalaanse quetzal
TAAL: Spaans, Mayatalen

Kijk

Geraldine reist verder door Guatemala. Ze is in San Pedro bij Lago de Atitln: een van de mooiste meren op deze aardbol. Ze beklimt de San Pedro vulkaan en overnacht op de top. Daarna checkt ze twee Guatemalaanse parels: de stadjes Xela en Todos Santos!