Vanaf 25 augustus een nieuw seizoen op

NPO 3

Mexico-Stad

Ontdek

Mexico-City: een stad van vele tegenstellingen. Ondanks dat ‘t hier chaotisch en druk is, kent de stad ook een traditionele, moderne en rustige kant. Overal mengen de eeuwenoude invloeden zich hier moeizaam met het moderne leven. Mexico-City bestaat uit 16 districten die opgedeeld zijn in ontelbaar veel buurten ofwel colonias. Je zou er ongeveer een jaar over kunnen doen om ze allemaal te bewandelen!

Een van de leukste buurten is Coyoacán, een koloniaal stadje dat is opgeslokt door een grotere stad. In de stad vind je veel kunst en heerst er een relaxte sfeer. Coyoacán is de oude woonplaats van een van Mexico ‘s bekendste kunstenaressen, namelijk Frida Kahlo. Frida had een vrij excentriek uiterlijk, waar je haar aan kan herkennen. Bijvoorbeeld haar zeer opvallende gezichtsbeharing. Ze behoorde tot Mexico’s belangrijkste exportproducten. Frida was namelijk een getalenteerde surrealistische kunstschilder. Tegenwoordig kun je in Mexico een kijkje nemen in haar kleurrijke oude huis, Casa Azul.

De moderne stad Mexico-City heeft een typisch mystiek karakter en dat komt onder andere omdat de 'spirit' van de Azteken de stad nooit verlaten heeft. Azteekse gebruiken zijn hier in veel dingen terug te vinden. Zo is pulque een enorm populaire drank, dat gemaakt is van gefermenteerde agave (waar ook tequila van wordt gemaakt). Het drankje is de laatste jaren aan een enorme opmars bezig, zelfs in de chicste buurten verrijzen pulquerias (barretjes waar je pulque kunt drinken). In een pulqueria geldt: hoe later op de dag, hoe glibberiger de vloer. De eerste slok pulque wordt namelijk traditioneel op de grond gespuugd om Moeder Aarde te bedanken.

Mexico-City is oorspronkelijk gebouwd op een meer. Toen de Azteken hier in 1325 arriveerden, bestond Mexico-Stad uit eilandjes. Ze gebruikten kano's om zich te verplaatsen tussen de verschillende delen van de stad. In de zuidelijke wijk Xochimilco zijn deze oude waterwegen nog intact en daar kan je op een hele leuke manier van genieten. Zeker doen! Er liggen hier honderden felgekleurde bootjes, oftewel trajineras, waarmee je lekker rond kunt varen.

Info

Eten

Tortillas, nacho’s, burrito’s, enchilada’s… en zo gaat het rijtje maar door. Alleen al de echte Mexicaanse keuken hoort op je bucketlist. Bijna op elke hoek van de straat loop je tegen een streetfood kraampje aan. Bezoek vooral de Mercado La Merced: een van de allergrootste markten in Mexico. Maar mocht je maag al deze streetfood niet aankunnen, dan is er verder genoeg westers eten te vinden!

Vervoer

Mexico-Stad kan chaotisch zijn. De stad is gebouwd in het dal van Mexico en daarom is hier veel luchtvervuiling. Een dag lucht inademen in Mexico-Stad zou gelijk staan aan een pak sigaretten… De beste manier om te verplaatsen is dan ook per metro. Het metrosysteem van Mexico-Stad is de allergrootste van Latijns-Amerika en is daarom prima geregeld!

Goed om te weten

Beste reistijd: Hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Mexicaanse Peso
Taal: Spaans

Kijk

Geraldine begint aan een rondreis door Mexico. Ze heeft een veilige alternatieve route uitgestippeld die je in korte tijd langs het echte Mexico brengt. Ze begint in Mexico Stad.

Met dank aan Kamino Tours.