Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Lebanon Mountain Trail

Ontdek

Dwars door de bergen van Libanon loopt de Lebanon Mountain Trail (LMT). De route begint in de noordelijke stad Andqet en brengt je in 470 kilometer langs oorlogsruïnes, prachtige uitzichten, achttien verschillende religies en 75 verschillende dorpen en steden naar Marjayoun in het zuiden. De LMT is verdeeld over 27 etappes van elk ongeveer één dag en is de beste manier om de rijke natuur en cultuur van Libanon te ontdekken. 

Libanon staat bekend om zijn enorm gastvrije bewoners en dat is te merken als je de trail bewandelt. Wandelaars kunnen onderweg overnachten in talloze homestays. Hier word je door de lokale Libanezen goed in de watten gelegd zodat je de volgende dag weer op pad kan. Door het vele eten dat je krijgt, wordt er zelfs gezegd dat de LMT de enige wandelroute is waar je aankomt in plaats van afvalt.  

Er wordt vaak gedacht dat Libanon een onveilig land is en tot voor kort was het vanwege meerdere oorlogen onmogelijk om op route te wandelen. Maar sinds 2006 is het rustig in het land en tegenwoordig is de LMT zo goed als veilig. Wel wordt het afgeraden om de bergen alleen te gaan verkennen. In het zuiden liggen bijvoorbeeld nog enkele mijnen die overgebleven zijn uit de oorlog. Ga dus nooit zonder gids op pad. De route wordt onderhouden door de Libanese stichting Lebanon Mountain Trail. Deze stichting plant bijvoorbeeld jaarlijks honderden nieuwe bomen om de natuur langs de route te helpen herstellen. 

Het is belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Houd er rekening mee dat je bij elke etappe een zweterige 15 tot 23 kilometer over bergen, langs rotsen en door de sneeuw moet wandelen. Begin dus niet ongetraind aan de wandeling.  

Info

Eten

Als je de LMT gaat lopen zal je voornamelijk in verschillende homestays overnachten. Hier wordt het eten verzorgd door de lokale inwoners. De tocht is dan ook een wandeling langs vele Libanese specialiteiten. Shish Barak bijvoorbeeld, een bord vleesdumplings in yoghurtsaus. Dit gerecht is goed te combineren met mjadara, een rijstgerecht met linzen en gebakken ui. Mjadara is een makkelijk bijgerecht en schijnt veel Libanezen door de oorlog heen geholpen te hebben. 

Vervoer

Als je de route wil lopen is het aan te raden via de stichting Lebanon Mountain Trail te boeken. Deze organiseert jaarlijks twee tochten. In april start de eerste tocht en bewandel je in dertig dagen de gehele route. In het najaar duurt de tocht tien tot veertien dagen en loop je ongeveer de halve route. 

Als je de gehele tour boekt hoef je alleen nog maar een ticket naar Rafik Hariri International Airport in Beiroet te kopen. Vanaf daar zijn alle overnachtingen en vervoer van en naar de route geregeld. 

Goed om te weten 

Beste reistijd: April/mei
Visum: Ja
Inentingen: Ja 
Valuta: Libanese pond
Taal: Arabisch 

Kijk

Chris loopt een etappe van de Lebanon Mountain Trail. Deze bijzondere wandelroute, die zich uitstrekt over de gehele lengte van het land, vormt als het ware een rode draad door Libanon. Chris gaat op pad met gids Martine, die haar liefde en hoop voor haar land weer heeft terug gevonden aan de hand van deze route.