Elke zondag om 19:50 op

NPO 3

Montreal

Ontdek

De beste tijd om het Franstalige Montreal te bezoeken is tijdens het wereldberoemde festivalseizoen in de stad. ‘s Zomers worden er in de Canadese stad 44 verschillende festivals gehouden, Voordat het feest in het centrum lostbarst raden wij aan een kunstfestival in de flamboyante homowijk The Village bij te wonen en de heuvel waar de stad naar is vernoemd, Mont Royal, te bezoeken. Daar vind je ook het enorme stadspark dat je een prachtig uitzicht over de stad geeft.

Montreal is een van de meest internationale steden in de wereld. Op het gebied van handel, industrie, financieën en cultuur is er dan ook genoeg te vinden. Ook is er een gigantische ondergrondse stad te vinden die bij het gigantische metronetwerk hoort . Onder de grond zijn complete winkelcentra, restaurants en zelfs een autodealer te vinden. Dit is gedaan om boven de grond ruimte te besparen voor woningen, en om de stad uit te breiden zonder de stad aan te tasten. 

Het Olympische stadion uit 1976 dat pas aan het einde van de Spelen werd voltooid bezoeken is een architectonisch kunstwerkje. Canada is een ijshockeyland dus moedig de ijshockeyclub van de stad, de Canadiens de Montréal, aan tijdens een van hun wedstrijden. En een absolute must bij een bezoek aan de stad is een wandeling langs de mooie gebouwen aan de Rue st. Jaquens, het oude Wall Street van Canada.

Begin je dag op Place d’Armes. Daar vind je het oudste gebouw van de stad Vieux Séminaire de St-Sulpice. Met iets verderop de waanzinnige Basilique Notre-Dame de Montreal. En voor een flinke dosis geschiedenis? Bezoek je Musée d’archéologie et d’histoire de Montreal, Pointe-à-Callière. Ook een echte aanrader is Musée des Beaux-Arts. Vooral de tijdelijke exposities zijn erg gaaf!

Na het kunstmuseum loop je in zuidelijke richting over rue Cresent. Ben je in een shop-mood? Check dan Ste-Catherine twee blokken verderop. Dé winkelstraat van Montreal. Rue Crescent zelf is erg toeristisch. De perfecte plek om een drankje te bestellen en even lekker mensen te kijken dus!

Het grootste winkelcentrum vind je onder de grond. En heet dan ook Underground City. Waarom ze dit mega-complex onder grond gebouwd hebben? Vanwege de koude winters en om boven drukte tegen te gaan. Hoe zo’n winkelcentrum eruit ziet? Check je in ’t filmpje hiernaast!

Info

Eten

Montreal werd kort geleden beoordeeld als de beste stad om uit eten te gaan in heel Noord-Amerika. De stad claimt ook nog eens de meeste restaurants per inwoner te hebben van Noord-Amerika.

Een vers ontbijtje haal je bij de markt Marché Atwater. De perfecte plek om een ochtendje door te brengen. Relaxt wakker worden met een kopje koffie kan bij Premiere Moisson.

Olive et Gourmando is een echte highlight van de stad. Lunch binnen. Of neem wat mee en ga lekker lunchen bij de rivier. Beste keuze: the Cuban Sandwich. Of koop je lunch goedkoop op de markt. Bij Marché Jean-Talon aan de rand van Little Italy. Voor een kleine snack zit je goed in Montreals Chinatown. De lekkerste snack van rue de la Gauchetiere: Dragon Beard Candy. Een zoete pinda snack.

Dat eten niet alleen maar ‘haute cuisine’ hoeft te zijn bewijst restaurant Robin des Bois, oftewel Robin Hood. Van het personeel dat in het restaurant werkt worden alleen de koks betaald, de winst die overblijft wordt aan goede doelen geschonken. In de wijk Plateau zijn veel restaurants te vinden, zoals visrestaurant Milos, Au Pied de Cochon of Toque. Voor een goed dessert of een fris tussendoortje is de fruitbar Frootz de plaats om te zijn. Op zoek naar iets simpels en snels? Een eigen lunch samenstellen kan makkelijk en goedkoop op een van de markten, zoals de Marche Jean-Talon markt.

Het stadsdeel ‘the Plateau’ is een goede plek om je avond te beginnen en is ook onder de inwoners van de stad populair. Clubs en bars als Baldwin Barmacie en Caffe ArtJava en Bu zijn echte aanraders. Een aantal gezellige clubs vind je rond de winkelstraten St. Laurent en Crescent St die beide in het centrum liggen. Maar de beste plek om de nacht door te brengen blijft de Gogo Lounge, dat staat aangeschreven als een van de beste bars ter wereld.

 

 

Vervoer

Montreal beschikt over een gigantisch metronetwerk dat je overal in de stad brengt. Voor € 5,00 heb je al een dagkaart. Reizen met de trein en de auto binnen Montreal wordt door de inefficiënte vertrektijden van de trein, de grote drukte en hoge parkeertarieven afgeraden. Het busnetwerk is van hetzelfde bedrijf als de metro, en dus kunnen tickets ook voor beide gebruikt worden. Omdat er rond de 300 kilometer aan fietspaden in de stad ligt, is het slim om korte afstanden met de fiets te overbruggen. Je huurt een fiets voor € 18,00 per dag.

Een retourticket Amsterdam-Montreal heb je voor zo'n €500,-

Goed om te weten

Beste reistijd: Maart t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Canadese Dollar
Taal: Engels & Frans

Kijk

Froukje bezoekt Montreal tijdens het wereldberoemde festivalseizoen in de stad. ‘s Zomers worden er in de stad 44 verschillende festivals gehouden en Froukje bezoekt daar een aantal van. Voordat het feest in het centrum losbarst bezoekt ze een kunstfestival in de flamboyante homowijk The Village en de heuvel, Mont Royal.